Για 12 κομμάτια

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

- 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 1 σφηνάκι ελαιόλαδο

- 1 κουταλάκι αλάτι

- Νερό, όσο σηκώσει το ζυμάρι

Για τη γέμιση

- 350 γραμμάρια ζαμπόν ή πάριζα σε φέτες

- 350 γραμμάρια κίτρινο τυρί σε φέτες

Για την κρέμα

- 1 ποτήρι γάλα

- 3 ποτήρια νερό

- 1 φλυτζάνι τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι

- 2 αυγά

- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

- Μοσχοκάρυδο

- 3 κουταλάκια σούπας βούτυρο

Για τη σάλτσα

- 2 κουταλάκια σούπας πελτές ντομάτας

- 1 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο

- 1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη

- Αλάτι, φρεσκοτριμμένη πιπέρι, ρίγανη - Σουσάμι (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

1. Σε λεκάνη, αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο μαλακό ζυμάρι. Σε μπολ, αναμειγνύουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα.

Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό και το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.

2. Με πλάστη, ανοίγουμε δύο λεπτά φύλλα από τη ζύμη και απλώνουμε το πρώτο σε καλά λαδωμένο ταψί, να προεξέχει ελαφρώς από τα άκρα. Στρώνουμε έπειτα τη σάλτσα και απλώνουμε το μισή ποσότητα από το τυρί και το ζαμπόν.

Σκεπάζουμε με την κρέμα και κάνουμε ακόμα μία στρώση τυριών και ζαμπόν.

Τέλος, καλύπτουμε με το άλλο φύλλο (λίγο μικρότερο από το πρώτο και στις διαστάσεις του ταψιού), γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης, ραντίζουμε με λίγο νερό, χαράσσουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μερίδες, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για μία ώρα.