Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Ανακαλύφθηκαν χτένες των Βίκινγκ – Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι (εικόνες)

Πολιτισμός

Μια «εξαιρετική και μοναδική» συλλογή μεσαιωνικών τεχνουργημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου χτένων των Βίκινγκ ανακάλυψαν αρχαιολόγοι. Οι χτένες των Βίκινγκ βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μία αγγλική πόλη.

Η συλλογή, η οποία αποτελείται από 1.341 αντικείμενα από οστά και κέρατα, καθώς και 2.400 θραύσματα από οστά, αναλύεται σε ένα νέο βιβλίο που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου. Τα υλικά αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διεξήχθησαν στο ιστορικό κέντρο του Ipswich, μια πόλη στο Σάφολκ της Ανατολικής Αγγλίας, μεταξύ 1974 και 1994.

Παρά το γεγονός ότι έχουν βρεθεί πριν από δεκαετίες, η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων περιγράφονται και δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην επιστημονική βιβλιογραφία, αναφέρει ο Ian Riddler, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, στο Newsweek.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν

Τα περισσότερα αντικείμενα χρονολογούνται μεταξύ του 7ου και του 12ου αιώνα. Το βιβλίο, που εκδόθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Συμβουλίου της Κομητείας του Σάφολκ (SCCAS), σε συνεργασία με την Historic England, τονίζει τη σημασία του Ipswich ως τόπου περιφερειακής βιοτεχνικής παραγωγής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Ήταν πάντα πρόθεσή μας το βιβλίο να έχει μια ευρωπαϊκή προοπτική και έθεσε το Ipswich στο κέντρο ενός αναπτυσσόμενου πρώιμου μεσαιωνικού κόσμου για μια συγκεκριμένη τέχνη. To Ipswich διαθέτει μια θαυμάσια συλλογή αντικειμένων από κέρατα και οστά», είπε σε δελτίο τύπου ο Riddler και ο συγγραφέας βιβλίων Nicola Trzaska-Nartowski.

«Η ποικιλία των αντικειμένων είναι εκπληκτική και μοναδική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν αρκετά αντικείμενα που αποδεικνύουν  δεσμούς με το εξωτερικό, ιδιαίτερα τη βόρεια Γαλλία, τη Φρισία (αυτά που γνωρίζουμε σήμερα ως τμήματα της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Δανίας) και τη νότια Σκανδιναβία».

Ανακαλύφθηκαν χτένες των Βίκινγκ

Ξεχωριστής σημασίας οι σκανδιναβικές χτένες

Η συλλογή διαθέτει επίσης ένα σύνολο από περισσότερες από 440 χτένες, 13 από τις οποίες είναι σκανδιναβικής προέλευσης. Οι Σκανδιναβικές χτένες, που χρονολογούνται από την περίοδο περίπου 870-925 μ.Χ., είναι ξεχωριστής σημασίας.

Παρήχθησαν κατά την Εποχή των Βίκινγκ, μια περίοδο της μεσαιωνικής ιστορίας μεταξύ περίπου των τελών του 8ου και του 11ου αιώνα, όταν οι Βίκινγκς – ένας σκανδιναβικός ναυτικός λαός – εισέβαλαν, αποίκησαν και εμπορεύτηκαν ευρέως σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

«Η Σκανδιναβική συλλογή χτενών του Ipswich είναι περιορισμένη, κατά μία έννοια σε 13 αντικείμενα, αλλά εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη συλλογή  από την Αγγλία, ξεπερνώντας τόσο την αντίστοιχη σε Υόρκη όσο και  Λονδίνο. Μόνο το Δουβλίνο έχει περισσότερες χτένες αυτού του τύπου στα Βρετανικά Νησιά», ανέφερε ο Riddler στο Newsweek.

«Πριν τη δημοσίευσή μας, το Ipswich δεν είχε συμπεριληφθεί καθόλου σε χάρτες της Σκανδιναβικής και της Αγγλοσκανδιναβικής Αγγλίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε βάλει πλέον την πόλη στον χάρτη», ανέφερε ο Riddler.

Δεσμοί με το Hedeby

Από αρχαιολογικής άποψης, οι συγγραφείς υποπτεύονται ότι αυτές οι χτένες αποδεικνύουν έναν ισχυρό δεσμό, ιδιαίτερα με το σημαντικό μέρος του Hedeby, παλαιότερα στη Δανία, αλλά τώρα βρίσκεται στη Γερμανία.
«Τις αναγνωρίζουμε ως σκανδιναβικές χτένες», ανέφερε ο Riddler. «Έπειτα από οπτική εξέταση, κάποια από αυτά φαίνεται να κατασκευάστηκαν από εκσκαφείς ταράνδων, γεγονός που τα καθιστά επίσης εξαιρετικά Σκανδιναβικά».
Αυτές οι χτένες δείχνουν την παρουσία των Σκανδιναβικών λαών στο Ipswich γύρω στα τέλη του 9ου αιώνα.

«Ο όρος ‘Βίκινγκ’ είναι περίπλοκος καθώς η προέλευσή του και η ακριβής σημασία του είναι λίγο αβέβαιες. Για ορισμένους, θεωρείται ότι σημαίνει επιδρομείς και εμπόρους από τη Σκανδιναβία, και όχι άποικους» τόνισε ο Riddler

«Η σημασία αυτών των χτενών είναι στο γεγονός ότι η χρονολόγηση τους υποδεικνύει ότι ανάγονται στην εποχή κατά την οποία ο Μεγάλος Στρατός είχε αρχίσει να διαχειμάζει στην Ανατολική Αγγλία. Μπορεί να ανήκουν στους πρώτους Σκανδιναβούς αποίκους στο Ipswich, αλλά θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν ακόμη και επιδρομές και προσωρινή πρόωρη κατοχή», κατέληξε ο Riddler.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών – Πώς ο θαμμένος θησαυρός αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων (εικόνες)

Θησαυρός που ήταν θαμμένος αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων. Ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα, σε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο στο Μπραχεκιρκάν του νησιού Βισίνγκσο, στη Σουηδία...

Βεβήλωσαν τον Παρθενώνα «ζόμπι» τουρίστες - Διατάχθηκε ΕΔΕ για το περιστατικό

Προκλητικότητα και ασέβεια έδειξαν κάποιοι τουρίστες, που αποφάσισαν να ποζάρουν στην Ακρόπολη ως δήθεν μοντέλα, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ντυμένοι με χλαμύδες και κρατώντας π...

Μυστήριο με μάρκες 2.000 ετών που βρήκαν οι αρχαιολόγοι – Έχουν ελληνικά γράμματα

Μυστήριο καλύπτει μία ανακάλυψη αρχαιολόγων στην Ιερουσαλήμ. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περισσότερο από μία δεκαετία τώρα, ένα μικροσκοπικό πήλινο κατασκεύασμα, με αποτύπωμα σφραγ...

Φόρτωση άρθρων...