Δευτέρα
22 Ιουλίου 2024

Αποκαλύφθηκε νεολιθική πέτρινη μάσκα 9.000 ετών

Πολιτισμός

Μια πέτρινη μάσκα από τη νεολιθική περίοδο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από το Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Η μάσκα ανακτήθηκε από τη Μονάδα Κατά της Ληστείας στην Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA), και μεταφέρθηκε στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Πολιτικής Διοίκησης στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια για περαιτέρω μελέτη.

H μάσκα είναι κατασκευασμένη από κίτρινο- ροζ ασβεστόλιθο και κατασκευάστηκε κατά τη Νεολιθική περίοδο πριν από περίπου 9.000 χρόνια, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της IAA.

Ο Ronit Lupo από την IAA, δήλωσε: «Ο σχεδιασμός της μάσκας έχει χαρακτηριστικά προσώπου που είναι τέλεια και συμμετρικά, ομοιόμορφα ζυγωματικά, μία εντυπωσιακή μύτη και στόμα που δείχνει τα δόντια». Μόνο 16 πέτρινες μάσκες από αυτήν την περίοδο έχουν ανακαλυφθεί, πολλές από τις οποίες ανακαλύφθηκαν στη νότια περιοχή της Ερήμου Χεβρώνα-Τζεχούντα.

Όλα τους έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και στοιχεία στην παραγωγή τους, υποδεικνύοντας ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα πολιτισμού προ-κεραμικής νεολιθικής Β (PPNB).

Οι άνθρωποι της Νεολιθικής Περιόδου

Οι άνθρωποι που ζούσαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είδαν την έναρξη της Γεωργικής Επανάστασης και στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα εξημερωμένα ζώα για να συμπληρώσουν την προηγούμενη αγροτική και κυνηγετική διατροφή τους.

Οι χώροι του PPNB που βρέθηκαν στο Λεβάντε, διαθέτουν ανθρώπινα κρανία καλυμμένα με στρώματα σοβά ή θαμμένα κάτω από τους ορόφους αρχαίων κατοικιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο τύπος δραστηριοτήτων αποτελεί μια πρώιμη μορφή προγονικής λατρείας. «Αυτές οι πέτρινες μάσκες μοιάζουν κάπως με τα ανθρώπινα πρόσωπα και γι’ αυτό συνδέονται με αυτήν τη λατρεία», πρόσθεσε ο Lupo.

Η κουλτούρα της PPNB εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του γεγονότος των 8,2 χιλιομέτρων, όρος που οι κλιματολόγοι υιοθέτησαν για μια ξαφνική μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που συνέβη πριν από περίπου 8.200 χρόνια και διήρκεσε έως και δύο αιώνες.

Ένας εκπρόσωπος της IAA εξήγησε: «Η ανακάλυψη της μάσκας επιβεβαιώνει την παραδοχή μας ότι η νότια περιοχή του Όρους Χεβρώνα ήταν ένα κέντρο για την παραγωγή πέτρινων μασκών και προφανώς και για τη θρησκευτική δραστηριότητα στην Προκεραμική Νεολιθική».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...