Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Αρχαίοι τάφοι που ανακαλύφθηκαν σε στρατιωτική βάση (Photos)

Περισσότερες από 40 αρχαιολογικές τοποθεσίες με λατομεία και τάφους στην Κύπρο που πιθανολογείται ότι χρονολογούνται ακόμα και από την Εποχή του Χαλκού και ήταν ξεχασμένες, επαναπροσεγγίστηκαν από τους αρχαιολόγους.

Οι μελετητές ερεύνησαν αρχαιολογικούς χώρους που είχαν αρχικά ανευρεθεί και τεκμηριωθεί τη δεκαετία του 1960, κατά την κατασκευή της Κυρίαρχης Βάσης της Δεκέλειας (WSBA) και του Αεροδιαδρόμου του Κίνγκσφιλντ, οι θέσεις των οποίων είχαν χαθεί τις δεκαετίες που ακολούθησαν.  

H Δεκέλεια βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας και 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κυρίαρχης Βάσης, στο Ακρωτήρι.

Η Κυρίαρχη Βάση καλύπτει μια μεγάλη περιοχή στην ανατολική πλευρά του κόλπου της Λάρνακας, και έχει  ποικίλη τοπολογία, με απότομους  βράχους ασβεστόλιθου, λόφους, βραχώδεις καλλιέργειες, και ένα ευρύ, επίπεδο οροπέδιο στο εσωτερικό.

Αρχαίοι τάφοι που ανακαλύφθηκαν σε στρατιωτική βάση

Πώς βρέθηκαν οι αρχαίοι τάφοι και τα λατομεία

Η μικρή ομάδα των αρχαιολόγων από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου του Leicester, ανέλαβε μια «περιπατητική έρευνα» (walkover survey) – μια συστηματική έρευνα και καταγραφή των ορατών αρχαιολογικών καταλοίπων της Περιοχής των Ανατολικών Κυρίαρχων Βάσεων στη Δεκέλεια (ESBA), στη νότια ακτή του νησιού.

Το έργο, με την άδεια του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Κύπρου στη  Λευκωσία, σκοπό έχει την ενημέρωση για τη διαχείριση του χώρου από τον DIO, τον θεματοφύλακα του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπερπόντιων αμυντικών ακινήτων. Η έρευνα έγινε χρησιμοποιώντας εγγραφές του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS).

Στη συνέχεια, η ομάδα πραγματοποίησε επιτόπια επιθεώρηση σε κάθε πιθανό μνημείο, το οποίο στη συνέχεια φωτογραφήθηκε και καταγράφηκε με ακρίβεια με GPS.

Ο Matt Beamish από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου του Leicester, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Το GIS και οι μέθοδοι έρευνάς μας είχαν αποδώσει καλά όταν χρησιμοποιήθηκαν για μια παρόμοια έρευνα στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου το 2019. «Πολλές από τις τοποθεσίες που σχεδιάζαμε να ερευνήσουμε τις είχαν επισκεφθεί ερευνητές, τελευταία φορά πριν από 20 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις, είχε αναφερθεί ότι δεν υπήρχαν πλέον ή ότι ήταν ακατάλληλες για χρηματοδότηση».

Τα ευρήματα εκτείνονται σε τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους

Η έρευνα έχει αποκαλύψει συνολικά 51 περιοχές, μεταξύ των οποίων 5 ιστορικά κτίρια, αρχαία λατομεία και αμέτρητους τύμβους, από την Εποχή του Χαλκού, την Ελληνιστική περίοδο, τη Ρωμαϊκή περίοδο και τη Βυζαντινή περίοδο.

Μεγάλες περιοχές με τάφους που αποκόπηκαν από βράχους, εκτείνονται σε αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μέρος του οροπεδίου της ενδοχώρας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τάφους ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και ορισμένοι, έφεραν σαφή σημάδια λεηλασίας, με παρακείμενα αναχώματα γης.

Ένας τάφος, μέρος ενός σημαντικού νεκροταφείου που περιέβαλε ένα μοναστήρι στα δυτικά της κοινότητας του Ξυλοτύμβου,  χρησιμοποιούνταν για τον εγκλωβισμό γατών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών – Πώς ο θαμμένος θησαυρός αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων (εικόνες)

Θησαυρός που ήταν θαμμένος αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων. Ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα, σε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο στο Μπραχεκιρκάν του νησιού Βισίνγκσο, στη Σουηδία...

Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη μετά από επανεξέταση μιας μουμιοποιημένης έφηβης που πέθανε στη γέννα

Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη αφού επανεξέτασαν τα μουμιοποιημένα λείψανα μιας έφηβης μητέρας ηλικίας μόλις 14-17 ετών που πέθανε κατά τον τοκετό πριν από περισ...

Φόρτωση άρθρων...