Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ελληνικό ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ένα μυστήριο 4.000 ετών λύνει η ανακάλυψη ενός ελληνικού ναού του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ιράκ. Οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει ελληνικές επιγραφές στον αρχαίο σουμεριακό ναό του «Girsu», στην πόλη Tello, αλλά δεν ήταν σίγουροι για το νόημά τους. Πιστεύουν ότι ο ναός ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος λατρευόταν ως «θεός» από τους υποτελείς του στην περιοχή.

Η ανακάλυψη ενός ασημένιου νομίσματος του Αλεξάνδρου που κόπηκε το 330 π.Χ. υποδηλώνει ότι ο Έλληνας βασιλιάς επισκέφθηκε τον ναό μετά την ήττα των Περσών. Αυτό θα καθιστούσε την ίδρυση του ναού μια από τις τελευταίες πράξεις του Μέγα Αλέξανδρου, λίγο πριν από τον θάνατό του σε ηλικία 32 ετών.

Η πόλη του Girsu πιστεύεται ότι κατοικείται από το 5.000 π.Χ., αποτελώντας ιερή πόλη για τους Σουμέριους και την πνευματική κατοικία του θεού πολεμιστή τους, Ningirsu.

Οι αρχαιολόγοι είχαν ενδείξεις ότι μπορεί να είχε χτιστεί ένα ελληνικό οικοδόμημα στην περιοχή, αλλά η μόνη απόδειξη ήταν μια μυστηριώδης επιγραφή.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ελληνικό ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τόσο στα ελληνικά όσο και στα αραμαϊκά η επιγραφή έγραφε: «Adad-nadin-aḫḫe», που σημαίνει «δότης των δύο αδελφών».

Όμως οι ερευνητές προβληματίζονταν καθώς ο ναός αυτός φέρεται να είχε εγκαταλειφθεί το 1.750 π.Χ., δηλαδή πάνω από 1.000 χρόνια πριν γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου, Dr Sebastien Rey, πιστεύει τώρα ότι οι Έλληνες είχαν ιδρύσει τον δικό τους ναό στην αρχαία τοποθεσία, ενδεχομένως για να δηλώσουν τη θεότητα του Αλεξάνδρου.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ελληνικό ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Οι ανακαλύψεις μας τοποθετούν τον μεταγενέστερο ναό στη διάρκεια της ζωής του Αλεξάνδρου», δήλωσε ο Dr Sebastien Rey. «Βρήκαμε προσφορές, το είδος των προσφορών που θα δίνονταν έπειτα από μια μάχη, μορφές στρατιωτών και ιππέων. Υπάρχει μια πιθανότητα, που ποτέ δεν θα μάθουμε με βεβαιότητα, ότι μπορεί να είχε έρθει εδώ, όταν επέστρεψε στη Βαβυλώνα, λίγο πριν πεθάνει», ανέφερε ο Dr. Rey, μιλώντας στην Telegraph.

Η ανακάλυψη του ασημένιου νομίσματος δίπλα σε έναν βωμό με προσφορές που συνήθως βρίσκονται σε ελληνικούς ναούς υποδηλώνει ότι ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως τόπος λατρείας από τις δυνάμεις του Αλεξάνδρου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Σταμάτης Κραουνάκης την αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση ...

Το νέο βιβλίο του Παντελή Περιβολάρη, «Η αδελφότητα της ασημένιας σκόνης» σε κυκλοφορία από τις εκδόσεις «Ωκεανός»

Ο Παντελής Περιβολάρης, δημοσιογράφος, επιστήμων του ελληνικού πολιτισμού, ιστορικός, συγγραφέας και υποψήφιος διδάκτορας διεθνών σχέσεων ανακοινώνει την κυκλοφορία του νέου του βι...

Φόρτωση άρθρων...