Τρία εξαιρετικά καλά διατηρημένα ρωμαϊκά ψηφιδωτά έφερε στο φως μία ομάδα αρχαιολόγων, κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα κτιριακό συγκρότημα πάνω από χίλια τετραγωνικά μέτρα, κοντά στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Οβίλαβα, τη σημερινή πόλη Βελς, της Άνω Αυστρίας.
Η ανασκαφή ξεκίνησε το 2023 από αρχαιολόγους από τον οργανισμό πολιτισμού της Άνω Αυστρίας, OÖ Landes-Kultur GmbH, και από το πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ. Έχουν ανακαλυφθεί ήδη πολλές δομές από μια μεγάλη έπαυλη η οποία, χάρη στον πλούτο και τα λεπτεπίλεπτα διακοσμητικά της στοιχεία, αποδίδεται σε κάποια εύπορη οικογένεια της αυτοκρατορικής περιόδου.
Το αρχαιολογικό σύμπλεγμα βρίσκεται σε μια στρατηγική και προνομιούχα τοποθεσία, απόδειξη του έντονου εκρωμαϊσμού της επικράτειας η οποία σήμερα, αποτελεί τμήμα της ομοσπονδίας της Άνω Αυστρίας.
Μέσα στην οικιστική κατασκευή, βρέθηκαν τρία ψηφιδωτά δάπεδα, τα οποία ξεχωρίζουν για την τεχνική τους ποιότητα και την καλλιτεχνική τους αξία. Ανάμεσά τους δεσπόζει μια σκηνή με δελφίνια, απαρτίζοντας μια από τις λίγες απεικονιστικές συνθέσεις του είδους αυτού που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.
Εκτός από το ψηφιδωτά με τα δελφίνια, έχουν ανακαλυφθεί δύο ακόμη:
Το ένα απεικονίζει έναν κρατήρα, ένα μεγάλο αγγείο με καμπυλωτές λαβές που χρησιμοποιείται για την ανάμιξη του κρασιού και το οποίο είναι κατασκευασμένο με μια εκλεπτυσμένη διακοσμητική γραμμή-
Το δεύτερο αναπαριστά ένα γεωμετρικό μοτίβο με συμμετρικό σχέδιο.
«Τα ευρήματα αυτά, υποστηρίζουν την υπόθεση των ερευνητών, σύμφωνα με την οποία, πρόκειται για ένα οικιστικό κτίριο, πιθανόν μια αστική έπαυλη, ενδεικτική του κοινωνικού κύρους των ενοίκων της», εξηγούν οι αρχαιολόγοι.

Η απεικόνιση στο ψηφιδωτό
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, «η μοναδικότητα των ψηφιδωτών, τόσο χάρη στην κατάσταση της διατήρησης, όσο και της εικονογραφικής φύσης των αναπαριστώμενων σκηνών, ανάγει την ανασκαφή σε περίοπτη θέση μέσα στο περιφερειακό αρχαιολογικό τοπίο.
Αν και, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ανακαλύψεις σε διάφορα τμήματα της χώρας, το εύρημα στο Τάλχαϊμ κοντά στο Βελς, ξεχωρίζει λόγω της καλλιτεχνικής του ποικιλομορφίας, του αρχιτεκτονικού του πλαισίου και του επιστημονικού του ενδιαφέροντος».
Η ερευνητική ομάδα, θα συνεχίσει τις ανασκαφές μέχρι τις 6 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα ψηφιδωτά θα ενταχθούν στην αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου του Κάστρου του Λιντς, το οποίο προς το παρόν, είναι υπό ανακαίνιση.
Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία, από τις 10 Ιουνίου, να τα θαυμάσει. Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοιχτός για ξενάγηση και οι επισκέπτες θα παρατηρήσουν, στον αρχικό τους τόπο, τα δομικά ευρήματα και τα μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.
Με την ανακάλυψη αυτή, το Τάλχαϊμ κοντά στο Βελς, θα μπει στον χάρτη των ρωμαϊκών αρχαιολογικών χώρων του Αλπικού Βορρά, ενώ το μοτίβο με το δελφίνι, το οποίο δεν συνηθίζεται εκτός του Μεσογειακού πλαισίου, εγείρει νέα, ενδιαφέροντα ερωτήματα για τις καλλιτεχνικές και τις συμβολικές συνδέσεις ανάμεσα στις βόρειες επαρχίες της Αυτοκρατορίας και τα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας του Νότου.

Δημήτρης Μαραμής: «Tο Γιοφύρι της Άρτας» και «Το Στοιχειό της Χάρμαινας»
Aτομική έκθεση του Γιώργου Σαμψωνίδη στη Γκαλερί ALMA
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις