Τρίτη
23 Ιουλίου 2024

Δράμα: Εντυπωσιακά ευρήματα στις ανασκαφές στον ναό Αγίας Σοφίας – Aρχαίος οικισμός υπάρχει κάτω από την πόλη (Photos)

Η ύπαρξη ενός οικισμού ιστορικών χρόνων κάτω από την πόλη της Δράμας, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφικές εργασίες που γίνονται στην πόλη με διάφορες αφορμές, δίνοντας στοιχεία για μία άγνωστη περίοδο της πόλης. 

Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Αμοιρίδου, στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κωνσταντίνα Αμοιρίδου σημείωσε ότι «την περίοδο αυτή γίνονται εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Δράμας, ενός ναού που βρίσκεται μέσα στο κέντρο της Δράμας και χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. 

Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν το 2020 στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, στο πλαίσιο ενός έργου που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας».

«Μέχρι τώρα έχουμε βρει ένα εκτεταμένο νεκροταφείο του πληθυσμού που ζούσε μέσα στο κάστρο της Δράμας, με 159 ταφές διαφόρων τύπων βυζαντινών χρόνων», τόνισε η αρχαιολόγος, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανασκαφικής έρευνας που αφορούν στο βυζαντινό κομμάτι, δηλαδή το νεκροταφείο και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού, θα ανακοινωθούν, όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες.

Δράμα: Εντυπωσιακά ευρήματα στις ανασκαφές στον ναό Αγίας Σοφίας

Ευρήματα από τις ανασκαφικές εργασίες στο ναό Αγίας Σοφίας Δράμας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αρχαίου οικισμού κάτω από την πόλη.

Η ανακοίνωση στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, αφορούσε στα προχριστιανικά ευρήματα της ανασκαφής, δηλαδή σε ό,τι έχει προκύψει και εντάσσεται σε χρόνους προ Χριστού, στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. 

Τα ευρήματα αυτά είναι όστρακα, δηλαδή κομμάτια κεραμικής, τα οποία χρονολογούνται από τα ελληνιστικά χρόνια, ένα τμήμα πήλινου ειδωλίου ανδρικής μορφής, ένας μαγικός λίθος καταδεσμικής μαγείας, ένα τμήμα μαρμάρινης αναθηματικής στήλης και ένα θραύσμα ενεπίγραφης πλάκας ρωμαϊκών χρόνων από σαρκοφάγο ή επιτύμβια στήλη.

«Είναι να σύνολο που μας βεβαιώνει αυτό που ξέραμε ήδη από πριν, ότι μέσα στο κέντρο της Δράμας και κάτω από την πόλη, προϋπήρχε ένας αρχαίος οικισμός ιστορικών χρόνων. Αυτό δεν έχει βεβαιωθεί μέχρι τώρα ανασκαφικά και δεν γνωρίζουμε το πού ακριβώς. Πάντως όπου και να σκάψουμε, υπάρχουν ευρήματα προχριστιανικών χρόνων» υπογράμμισε η Κωνσταντίνα Αμοιρίδου.

Άλλωστε, ανασκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, έφεραν στο φως ένα σύνολο μαρμάρινων ή λίθινων αγαλμάτων και προτομών.

Η 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη συνεχίζεται και σήμερα και πραγματοποιείται στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Δράμα: Εντυπωσιακά ευρήματα στις ανασκαφές στον ναό Αγίας Σοφίας

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκαν θησαυροί που μαρτυρούν ότι η ιστορία της Βίβλου είναι αληθινή (εικόνες)

Τα μυστικά μιας αρχαίας πόλης που θα μπορούσαν να αποδεικνύουν την ιστορία του Μωυσή που οδηγεί τον λαό του στη Γη της Επαγγελίας αποκάλυψαν αρχαιολόγοι που μελετούν την ιστορία τη...

Φόρτωση άρθρων...