Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας

Πολιτισμός

Μια ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, ώρα 17:30 στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση, η διάδοση και προβολή της γλώσσας μας.

Στην εκδήλωση αυτή, όπως μας είπε ο κ. Νίκος Παπαποστόλου, γνωστός βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας και ψυχή της οργανωτικής προσπάθειας, είναι η προβολή της μοναδικότητας της ελληνικής γλώσσας, που κάποτε υπήρξε μοναδικό εργαλείο διάδοσης του πολιτισμού. Την μοναδικότητα αυτή, θα παρουσιάσουν και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολείων, ενώ καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης θα κλείσουν την εκδήλωση με απαγγελία υπό τους ήχους Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής από το μοναδικό στον κόσμο πολυπληθές μουσικό σύνολο Ορφεία Αρμονία.

Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, καθώς και σε πολλές άλλες πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο με πρωτοβουλία ομογενειακών συμβουλίων.

Ας σημειωθεί ότι στις σχετικές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο παρέστησαν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλάκης και η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου.

Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά  με πρωτοβουλία του Νίκου Παπαποστόλου, συντονιστή οργανώσεων του πολιτιστικού σωματείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ (ΕΓΚ), σε συνεργασία με τον Καθηγητή και Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Μπίκο και τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», συνδιοργανωτές των παρόμοιων εκδηλώσεων στην Αθήνα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα, διευθύντρια ενημέρωσης της ΕΡΤ3, που είναι και χορηγός επικοινωνίας. Επίσης η όλη προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.

Στην εκδήλωση η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς ενδείξεις για ανθρώπινη παρουσία στην Παταγονία ανατρέπουν τα δεδομένα (εικόνες)

Μελέτη λιθικού υλικού από τις περιοχές Πιλάουκο και Λος Νότρος στη βορειοδυτική Παταγονία στη Νότια Αμερική διεξήγαγαν αρχαιολόγοι, αποκαλύπτοντας στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας στη...

Μυτιλήνη: Ο πρώτος άνθρωπος του Αιγαίου ηλικίας 150.000 ετών από το Λισβόρι της Λέσβου

Άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Λέσβο και την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού της παρέχει πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την οποία δίνεται άδει...

Γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ρωμαϊκό φρούριο (εικόνες)

Ένα γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού εντοπίστηκε από αρχαιολόγους σε ρωμαϊκό φρούριο στη Γερμανία. Το γλυπτό του γίγαντα μαζί με την πέτρα των τεσσάρων θεών που ανακαλύφθηκε το 1908....

Φόρτωση άρθρων...