Παρασκευή
10 Απριλίου 2026

Εύβοια: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Ερέτρια

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που έρχονται στο φως στην Ερέτρια της Εύβοιας, φωτίζουν την εξέλιξή της από τη Νεολιθική εποχή.

Νέα δεδομένα για την εξέλιξη της περιοχής από το τέλος της Νεολιθικής εποχής έως τη νεότερη περίοδο (19ος αιώνας) προκύπτουν από τις επιφανειακές αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2021–2025, κοντά στην αρχαία πόλη της Ερέτριας στην Εύβοια, από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας.

Σε έκταση 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα καταγράφηκαν περισσότερες από 200 κατασκευές και συλλέχθηκαν εκατοντάδες ευρήματα, υλικά τεκμήρια μιας ανθρώπινης παρουσίας από την Προϊστορική έως τη Μεσαιωνική εποχή.

Ο συνδυασμός επιτόπιων παρατηρήσεων και τεχνολογικών μεθόδων αποκάλυψε ένα σύνθετο δίκτυο: δέκα περίπου οικισμοί που ερμηνεύονται ως αρχαίοι δήμοι, αγροικίες, νεκροταφεία, λατομεία, λαξευτά ελαιοτριβεία, μεσαιωνικά παρεκκλήσια και τμήματα αρχαίων οδικών αξόνων. 

Αυτές οι έρευνες προσφέρουν μια νέα ανάγνωση του τοπίου και των ιστορικών διεργασιών που το διαμόρφωσαν ανά τους αιώνες, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για πτυχές όπως η οικολογία, η γεωργία, η οικιστική ανάπτυξη, η οικονομία, οι μεταφορές, η κοινωνική συνοχή και οι εμπορικές ανταλλαγές. 

Ακόμα, αποτελούν εργαλείο προστασίας μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται από τη σύγχρονη αστικοποίηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν νέα στοιχεία για την εξέλιξη του τοπίου σε βάθος χρόνου, συμβάλλοντας στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τοπικές κοινότητες αξιοποίησαν το φυσικό τους περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους.

Επίσης, η έρευνα φωτίζει πτυχές του αγροτικού τοπίου, της γεωργίας και των αρχαίων οδικών δικτύων, επιτρέποντας τη μελέτη της ανάπτυξης της πόλης της Ερέτριας και της ένταξης του μεγάλου ιερού της Αρτέμιδος στο αρχαίο τοπίο.

Σε κάθε ερευνητική περίοδο συμμετείχαν αρχαιολόγοι, γεωμορφολόγοι αλλά και φοιτητές αρχαιολογίας από την Ελβετία, την Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια υπό την καθοδήγηση έμπειρων ερευνητών, οι νέοι αρχαιολόγοι συμμετέχουν σε όλα τα στάδια, από τη συλλογή των δεδομένων έως την ανάλυσή τους.

Εύβοια: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Ερέτρια

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για την 3η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας και τον Δήμο Ζακύνθου

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας και ο Δήμος Ζακύνθου συνδιοργανώνουν την 3η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών, στο πλαίσιο του εορτασμού της 162ης επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα...

Φόρτωση άρθρων...