Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Γ. Καραμήτρος: O Καρδιτσιώτης οινοποιός τέταρτης γενιάς με τα 60 διεθνή βραβεία!

Επιχειρήσεις με ιστορία και παράδοση σε προϊόντα αιχμής της ελληνικής μάνας γης, προσπαθούν να αναπτυχθούν, να κερδίσουν νέα μερίδια αγοράς και να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός σπουδαίου success story που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επιχειρήσεις με ιστορία... αιώνων σηκώνουν ψηλά την Ελλάδα και συμμετέχουν ή επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους, δίνοντας λάμψη στο εθνικό brand. Χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν το μεράκι τους, τη δουλειά τους, τα λεφτά τους και περιμένουν να καταξιωθούν στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε. Επενδύούν στην ποιότητα και στην καινοτομία.

Μία από αυτές τις επιχειρήσεις, η οποία συνεχίζει την παράδοση δύο αιώνων στις... ρίζες της, είναι η Οινοποιία Καραμήτρου. Μια οικογένεια, όπου η τέταρτη γενιά της, θέλει να κάνει το δικό της success story "Made in Greece to Messenicola". Τα κρασιά της οικογενειακής επιχείρησης έχουν... τρελάνει τους κριτικούς της γεύσης και σ΄ αυτό είναι σίγουρο ότι εκτός από το σταφύλι υψηλής ποιότητας που παράγεται στην περιοχή, έχει βάλει το... χεράκι του, το μεράκι. Μέσα σ΄ ένα μαγευτικό τοπίο στον Μεσενικόλα Καρδίτσας, η οικογένεια Καραμήτρου συνεχίζει να γράφει μια ιστορία πέντε αιώνων για το ξακουστό "Κρασί Μεσενικόλα", δημιουργώντας πλήθος από ποικιλίες που κατακτούν συνεχώς τους λάτρεις του καλού κρασιού.

Αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821, η καρδιτσιώτικη οικογένεια έβαλε τις βάσεις για να προωθήσει το ελληνικό κρασί και ειδικότερα την ποικιλία του κρασιού Μεσενικόλα, όσο γίνεται πιο μακριά. Πέρα από τα σύνορα της χώρας. Σήμερα ο Γιώργος Καραμήτρος συνεχίζει την παράδοση του προπάππου, του παππού και του πατέρα του, μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις λίγο πριν ανέβουμε στο Οροπέδιο της Νεβρόπολης και στη μαγική Λίμνη Πλαστήρα. Είναι ο... καπετάνιος του οινοποιείου Monsieur Nicolas.

ampelones

Το σύγχρονο και πλήρως καθετοποιημένο οινοποιείο δημιουργήθηκε το 2000 και έχει δυναμικότητα 400.000 φιαλών ετησίως, ενώ η λειτουργία του είναι συνεχής στον χρόνο. Με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση ο Γιώργος Καραμήτρος συνεχίζει το έργο της οικογένειας, εκσυγχρονίζοντας τις τεχνικές οινοποίησης, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στον χώρο.

Το οινοποιείο αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου του, του Μεσενικόλα, δίπλα από το Μορφοβούνι, την πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα. Χαρίζει κρασιά ανώτερης ποιότητας, ενώ η ιστορία ξεκινάει από τον "Monsieur Nicolas", έναν Φράγκο ευγενικής καταγωγής που βρέθηκε στην περιοχή το 1455, μετά τη διάλυση του τάγματος του και μαγεμένος από το τοπίο, έστησε εκεί τη νέα του ζωή. Ο άνθρωπος αυτός έφερε μαζί του τις γνώσεις του και την αγάπη του για το κρασί. Κι είναι αυτή η αγάπη που τον οδήγησε να αναπτύξει συστηματικά την αμπελουργία στην περιοχή και να αναδείξει την ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα». Μια μοναδική ποικιλία, που ενώ υπήρχε από την αρχαιότητα, πήρε το όνομα της από τον ίδιο, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του από τον απλό κόσμο.

ampelones

Το Μαύρο Μεσενικόλα παραδίδει στους λάτρεις του οίνου δύο κρασιά (Μεσενικόλα & Μεσενικόλα Συλλεκτών) που συναρπάζουν με τη μοναδική τους γεύση και τα πρωτόγνωρα αρωματικά χαρακτηριστικά. Οι ποικιλίες είναι δεκάδες και μεταξύ τους ξεχωρίζουν τα κρασιά που ζυμώνονται από το ντόπιο σταφύλι, όπως ο Λιμνιώνας, το Μπατίκι, ο Ροδίτης, το Μαύρο Μεσενικόλα, ενώ το οινοποιείο παρασκευάζει και τα γαλλικά Chardonnay, Syrah και Carignian.
    

Ο Γιώργος Καραμήτρος έχει κατακτήσει τους κριτικούς γεύσης ανά τον κόσμο, κατακτώντας περισσότερα από 60 διεθνή βραβεία για τις 11 ετικέτες κρασιού που παράγει. Ανάμεσα σε αυτά και μια λιλιπούτεια σειρά κρασιών των 187 ml, με vintage αισθητική και με έμπνευση από τη μαγεία του τσίρκου, τα Le Petit Cirque, επίσης πολυβραβεύμενα για την καινοτόμα και ευφάνταστη συσκευασία τους!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...