Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Γιώργος Νταλάρας: Ετοιμάζει συναυλίες με τραγούδια της θάλασσας

Σε τραγούδια ποτισμένα από την αρμύρα της θάλασσας θα αφιερώσει κάποιες από τις καλοκαιρινές του συναυλίες ο Γιώργος Νταλάρας. «Θαλασσάκι μου...» τιτλοφορούνται οι δύο μουσικές βραδιές που θα παρουσιάσει ο δημοφιλής τραγουδιστής, το Σάββατο 17 Ιουνίου στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη και την Τετάρτη 28 Ιουνίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας στην Αθήνα.

Λάτρης της θάλασσας ο ίδιος, με διαρκή μελέτη και αναζήτηση στη μουσική ανθολογεί λόγια και μουσικές που την ύμνησαν. Τραγούδια για τη θάλασσα και τους θαλασσινούς: μελοποιημένα ποιήματα από μεγάλους συνθέτες, νέα τραγούδια που έχουν ήδη αγαπηθεί καθώς και τραγούδια “κειμήλια” της λαϊκής και της δημοτικής μας παράδοσης, που παραμένουν στα χρόνια αξεπέραστα.

Η θάλασσα, περισσότερο από κάθε άλλο στοιχείο μας εμπνέει, μας συγκινεί μας καθορίζει. Ειδικότερα στο ελληνικό τραγούδι αποτέλεσε κυρίαρχο σημείο αναφοράς ανά τους αιώνες.

Στη συναυλία αυτή παρουσιάζονται οι θάλασσες των ποιητών μαζί με τραγούδια από την προφορική μας παράδοση. Μέρος του προγράμματος δικαιωματικά ανήκει στα θαλασσινά τραγούδια των συνθετών και των στιχουργών που υπήρξαν μέντορες, σηματωροί και συνοδοιπόροι για τον Γιώργο Νταλάρα.

Μαζί του θα είναι ο Παντελής Θαλασσινός

Ο σπουδαίος στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει γράψει για τη σχέση της θάλασσας με το ελληνικό τραγούδι: «Το τραγούδι δεν γράφεται μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα. Γράφεται από τη ζωή, και η δική μας η ζωή, των Ελλήνων, ανασαίνει, ταξιδεύει, ερωτεύεται, με τη θάλασσα. Αναρίθμητα είναι τα τραγούδια που μιλάνε για τη θάλασσα. Τα νησιώτικα, ιδίως, μυρίζουν αρμύρα, ήλιο, κύμα, ψαροκάικα. Και γράφοντας «μυρίζουν», το εννοώ: η θάλασσα η ελληνική ευωδιάζει. Ιδίως το καλοκαιράκι, που φοράει τα πράσινα και τα γαλάζια της και ονειρεύεσαι χρυσά κορίτσια και μελαχρινά αγόρια.

Έχω γράψει κι εγώ, πολλά τραγούδια για τη θάλασσα. Έναν δίσκο μου, μάλιστα, με τον Μάνο Λοΐζο, τον βάφτισα «Θαλασσογραφίες». Μιλάμε, εκεί, για δελφίνια και για γοργόνες, για αγάπες και πανηγύρια και συνεχίζουμε, σ’ έναν άλλο δίσκο - «Να ’χαμε τι να ’χαμε» - με καπηλειά των λιμανιών, με πρώην ναυτικούς που αφηγούνται παραμύθια και κατορθώματα, για φύκια, ναυάγια παλιά και χαμένα παλικάρια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκαν 1.430 αρχαίοι ρωμαϊκοί τάφοι (Photos)

Περισσότερους από 1.400 αρχαίους ρωμαϊκούς τάφους ανακάλυψαν αρχαιολόγοι. Αρχαιολόγοι στη νότια Γαλλία έχουν ανασκάψει αρχαίο ρωμαϊκό κοιμητήριο το οποίο περιέχει 1.430 τάφους και ...

Γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ρωμαϊκό φρούριο (εικόνες)

Ένα γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού εντοπίστηκε από αρχαιολόγους σε ρωμαϊκό φρούριο στη Γερμανία. Το γλυπτό του γίγαντα μαζί με την πέτρα των τεσσάρων θεών που ανακαλύφθηκε το 1908....

Πώς το DNA αποκαλύπτει τα μυστικά μίας αρχαίας φυλής πολεμιστών που έζησε πριν 1.500 έτη (εικόνες)

Τα μυστικά μίας αρχαίας φυλής πολεμιστών που έζησε πριν από 1.500 έτη αποκαλύπτονται μέσω ανάλυσης DNA. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα λείψανα του όγδοου αιώνα ενός αλόγου και ενός ν...

Φόρτωση άρθρων...