Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023, εκτιμά ο Ρότζερ Μάικλ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός επιστήμονας δημιούργησε το πρώτο πιστό αντίγραφο ενός από τα Γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη. Πρόκειται για το κεφάλι ενός αλόγου από το άρμα της Σελήνης, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα.

«Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς στην πατρίδας τους», διαμηνύει στους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ο Ρότζερ Μάικλ.

Ο Βρετανός μιλώντας στους thetimes.co.uk δήλωσε πως «όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: “Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”. Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023», εκτιμά ο Μάικλ επικαλούμενος επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στη Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη. Υποστηρικτής του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Ρότζερ Μάικλ συνέχισε λέγοντας ότι Ελλάδα και Βρετανία «επεξεργάζονται μια πολύ ευαίσθητη συμφωνία και υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του», χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.