Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ρωμαϊκό φρούριο (εικόνες)

Πολιτισμός

Ένα γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού εντοπίστηκε από αρχαιολόγους σε ρωμαϊκό φρούριο στη Γερμανία. Το γλυπτό του γίγαντα μαζί με την πέτρα των τεσσάρων θεών που ανακαλύφθηκε το 1908. Η τελευταία βρίσκεται στο κρατικό μουσείο της Βυρτεμβέργης. Και οι δύο πέτρες αποτελούσαν μέρος μιας γιγαντιαίας ρωμαϊκής στήλης του Δία.

Το γλυπτό μιας θεότητας με σώμα φιδιού, ένα υβρίδιο της ρωμαϊκής-γερμανικής μυθολογίας, βρέθηκε σε αρχαίο φρούριο. Οι αρχαιολόγοι τώρα σκέπτονται να επεκτείνουν τις έρευνες σε περιοχή όπου κάποτε ήταν στρατόπεδο μονάδας ιππικού και αργότερα κτίστηκε οικισμός.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται από τις αρχές του έτους, στο ρωμαϊκό φρούριο του Altenburger Steige στο Bad Cannstatt, την παλαιότερη περιοχή στην πόλη της Στουτγάρδης, υπό την επίβλεψη εμπειρογνωμόνων από την Κρατική Υπηρεσία για τη Διατήρηση Μνημείων (LAD) του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στουτγάρδης.

Οι αρχαιολόγοι ερευνούν στην περιοχή που γίνονται εργασίες επέκτασης του δημοτικού σχολείου του Άλτενμπουργκ. Εκεί, κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων, μεταξύ 100 και 150 μ.Χ., υπήρχε αρχικά ένα φρούριο για μια μονάδα ιππικού. Μετά ακολούθησε η οικοδόμηση μεγάλου πολιτικού οικισμού, μέχρι περίπου το 260 μ.Χ.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ανακαλύφθηκε ένα πέτρινο ειδώλιο ρωμαϊκής θεότητας, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με ανακαλύψεις που έγιναν πριν από 100 χρόνια.  

Ένας μάλλον μέτριας ποιότητας ψαμμίτης, λασπωμένος, τράβηξε την προσοχή υπαλλήλου της εταιρείας ArchaeoBW, η οποία διεξάγει τις εργασίες. Μετά από τον πρώτο καθαρισμό, το εύρημα αποδείχθηκε ότι αναπαριστούσε μία γονατιστή φιγούρα, ύψους 30 εκατοστών με ανθρώπινο κεφάλι.

Γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ρωμαϊκό φρούριο

Παρά τη διάβρωση της πέτρας, φαίνεται ακόμα πώς οι βραχίονές του στηρίζονται στις πλευρές του άνω σώματος και τα χέρια του στους γοφούς και τα πόδια. Ωστόσο, τα τελευταία δεν έχουν ανθρώπινο σχήμα, αλλά συγχωνεύονται σε ενός είδους σώμα, που μοιάζει με φιδιού.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος του LAD, Dr. Andreas Thiel, ανέφερε: Το σχήμα είναι ένα υβριδικό πλάσμα από το ρωμαιογερμανικό κόσμο των θεών, ένας «γίγαντας». Όπως δείχνουν συγκρίσιμα ευρήματα, η φιγούρα ήταν μέρος μιας στήλης Δία-Γίγαντα. Αυτά τα μνημεία συνδυάζουν την κλασική αρχαιότητα με πιθανώς γερμανικές πεποιθήσεις: Ο Δίας που κρατά τους κεραυνούς καβαλάει το άλογό του πάνω σε μια στρογγυλή φιγούρα στο έδαφος, συνήθως γυμνή και γενειοφόρος, όπως μπορεί να δει κανείς, για παράδειγμα, και αλλού. Παραδείγματος χάριν στο  Χάουζεν αν ντερ Ζάμπερ, στην περιοχή Χέιλμπρον.

Ωστόσο, η μορφή κάτω από το άλογο, συχνά απεικονίζεται σε μια πόζα που φαίνεται να κρατά ψηλά το άλογο. Αυτές οι ομάδες μορφών ξεπέρασαν τους ψηλούς πέτρινους κίονες που είχαν στηθεί σε δημόσιες πλατείες. Θεωρείται ότι ο Δίας αντιπροσωπεύεται εδώ ως ο θεός του καιρού και ο άρχοντας των δυνάμεων της φύσης, είπε ο Thiel.

Εκτός από την επιστημονική του σημασία, το νέο εύρημα έχει και μια άλλη πλευρά με μεγάλο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Thiel: «Κάθε αρχαιολόγος χαίρεται με κάθε νέο,  όμορφο εύρημα. Κάθε ανασκαφή στο Χάλσλαγκ ανακαλύπτει κομμάτια του παζλ του ρωμαϊκού παρελθόντος της πρωτεύουσας του κράτους. Στην περίπτωση  περίπτωση αυτή, είμαστε τυχεροί που ο «γίγαντάς» μας ταιριάζει με άλλα ευρήματα που ήρθαν στο φως στο Bad Canstatt περισσότερο από 100 χρόνια πριν.

Γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ρωμαϊκό φρούριο

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συγκλονίζει ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου – «Γεννηθήκαμε μαζί στο θέατρο»

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου, ο Σταμάτης Φασουλής έκανε τις πρώτες του δηλώσεις για τη σπουδαία ηθοποιό με την οποία όπως ανέφερε «γεννήθηκαν μαζί στο θέατρ...

Ιταλοί επιστήμονες διάβασαν σε πάπυρο πώς πέρασε ο Πλάτωνας το τελευταίο βράδυ πριν πεθάνει

Νέα στοιχεία για τις τελευταίες ώρες της ζωής του Πλάτωνα ρίχνουν προσφάτως αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα παπύρων, τα οποία θάφτηκαν κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας μετά την...

Πώς το DNA αποκαλύπτει τα μυστικά μίας αρχαίας φυλής πολεμιστών που έζησε πριν 1.500 έτη (εικόνες)

Τα μυστικά μίας αρχαίας φυλής πολεμιστών που έζησε πριν από 1.500 έτη αποκαλύπτονται μέσω ανάλυσης DNA. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα λείψανα του όγδοου αιώνα ενός αλόγου και ενός ν...

Φόρτωση άρθρων...