Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

Γυναίκα βγήκε για βόλτα και ανακάλυψε θησαυρό με 2.150 αρχαία νομίσματα (Photos)

Ένα θησαυρό 900 ετών με περισσότερα από 2.000 ασημένια νομίσματα βρήκαν στην Τσεχία αρχαιολόγοι. Είχε προηγηθεί η τυχαία ανακάλυψη από μία γυναίκα, η οποία βρήκε κάποια νομίσματα κατά τη διάρκεια της βόλτας της. Αυτό  ανέφερε το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.

Πιθανότατα, εν μέσω πολιτικής αστάθειας και πολέμων τον Μεσαίωνα, ένας άνθρωπος αποφάσισε να κρύψει τον πλούτο του. Έθαψε ένα δοχείο γεμάτο νομίσματα, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ να τον πάρει.

Γυναίκα βγήκε για βόλτα και ανακάλυψε θησαυρό με 2.150 αρχαία νομίσματα

Εννιακόσια χρόνια αργότερα, μια γυναίκα στη σύγχρονη Τσεχία βρήκε τυχαία τον θησαυρό. Η γυναίκα βρήκε μερικά ασημένια νομίσματα ενώ περπατούσε σε ένα χωράφι στο Κουτνοχόρσκου και επικοινώνησε με τις αρχές, ανέφερε το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας. 

Οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν το σημείο με ανιχνευτές μετάλλων και τελικά ανακάλυψαν περισσότερα από 2.150 νομίσματα.
Τα ασημένια νομίσματα πιθανότατα να είχαν θαφτεί μεταξύ 1.100 και 1.125 μ.Χ. κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ένας αρχαιολόγος του ινστιτούτου, ο Filip Velimsky. Τα νομίσματα ήταν αρχικά σε ένα κεραμικό δοχείο, αλλά διασκορπίστηκαν λόγω μεταγενέστερων γεωργικών εργασιών στον χώρο.

Γυναίκα βγήκε για βόλτα και ανακάλυψε θησαυρό με 2.150 αρχαία νομίσματα

Οι εκτιμήσεις των αρχαιολόγων 

Ο Velimsky χαρακτήρισε τον μεσαιωνικό θησαυρό νομισμάτων ως σημαντικής αξίας για την εποχή του, και υποστήριξε πως ήταν ένα απίστευτο ποσό για έναν κοινό άνθρωπο. Συνέκρινε το ποσό με ένα σύγχρονο λαχείο «τζάκποτ». Αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι τα νομίσματα ενδέχεται να ήταν λάφυρα πολέμου ή απλήρωτοι μισθοί, ανέφερε το ινστιτούτο.

Τα αρχαία μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση και τεκμηρίωση, διαδικασία η οποία ενδέχεται να διαρκέσει έναν χρόνο. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να εκθέσουν τα νομίσματα στο κοινό το 2025. Το Κουτνοχόρσκου, πιο γνωστό ως Κούτνα Χόρα, είναι περίπου 50 μίλια ανατολικά της Πράγας.

Γυναίκα βγήκε για βόλτα και ανακάλυψε θησαυρό με 2.150 αρχαία νομίσματα

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε τυχαία αρχαίος οικισμός σε εργοτάξιο για κατασκευή κατοικιών (Photos)

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περίπου 19.000 αρχαία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική Μεσολιθική εποχή έως τους πρώιμους αγγλοσαξονικούς χρόνους. Η ανακάλυψη έγινε ...

Μυστήριο με τον χαμένο ναό της Ακρόπολης – Τι αποκαλύπτει η βραχογραφία του 6ου αιώνα π.Χ. (εικόνες)

Στους λόφους της Βάρης στην Αττική, βρίσκεται μια εξαίσια απόδειξη που μαρτυρά στοιχεία από τη ζωή και την τέχνη των αρχαίων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, πάνω από 2000 κομμάτια βράχω...

Φόρτωση άρθρων...