Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

Η Βρετανία δίνει ελπίδες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Ελπίδες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα αφήνει η Βρετανία. Ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για την αποστολή των Γλυπτών του Παρθενώνα προσωρινά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τζορτζ Όσμπορν που δημοσιεύει το thenationalnews, ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που είναι επί μακρόν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

Ο Όσμπορν ανέφερε: ‘’Μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε’’.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο δείπνο των επιτρόπων στην γκαλερί Duveen – που σήμερα στεγάζει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

‘’Μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο. Μια συμφωνία που επιτρέπει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα, μερικούς που δεν έχουν φύγει ποτέ από αυτές τις ακτές, να φαίνονται εδώ στο Βρετανικό Μουσείο’’.

‘’Δεν είναι ευχάριστη κατάσταση να έχουμε αυτή την αντιπαράθεση με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες’’

Ο κύριος Osborne, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού τον περασμένο μήνα, τόνισε τη σημασία των μαρμάρων, επισημαίνοντας τον ρόλο τους στην προβολή της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας και της παγκόσμιας επιρροής της.

‘’Δεν είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη κατάσταση όπου έχουμε αυτή την αντιπαράθεση με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες… ‘’ πρόσθεσε.

‘’Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργασία που θα σήμαινε ότι αντικείμενα από την Ελλάδα θα έρθουν εδώ, αντικείμενα που δυνητικά δεν έχουν φύγει από την Ελλάδα πριν και σίγουρα δεν έχουν δει ποτέ πριν, και αντικείμενα από τη συλλογή του Παρθενώνα πιθανώς να ταξιδεύουν στην Ελλάδα’’.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πόλη που βυθίστηκε πριν από 2.400 χρόνια και μπορεί να είναι η χαμένη Ατλαντίδα (Video&Photos)

Ένα μυστηριώδες μέρος που κεντρίζει το ενδιαφέρον ιστορικών και αρχαιολόγων εδώ και εκατοντάδες χρόνια είναι χαμένη πόλη της Ατλαντίδας. Η πρώτη αναφορά στην Ατλαντίδα έγινε για...

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στα Χανιά η ΠτΔ για τα 110 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Για την επέτειο των 110 ετών από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα παραβρέθηκε στα Χανιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσ...

Φόρτωση άρθρων...