Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Κείμενο 2.600 ετών μοιάζει πολύ με την ιστορία της Κιβωτού του Νώε (εικόνες)

Ένα πλακίδιο από ψημένο πηλό αφηγείται την ιστορία επικού κατακλυσμού που μοιάζει πολύ με την ιστορία της Κιβωτού του Νώε.

Η πλάκα του Γκιλγκαμές είναι γνωστό ως το 11ο δισκίο του Έπους του Γκιλγκαμές, αυτό το θραύσμα από ψημένη πήλινη πλάκα περιέχει σφηνοειδείς επιγραφές που περιγράφουν έναν επικό κατακλυσμό  που σάρωσε τη Βαβυλώνα. Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα στον κόσμο.

Το Έπος του Γκιλγκαμές χρονολογείται ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ., αλλά αυτή η συγκεκριμένη πλάκα χρονολογείται στον έβδομο αιώνα π.Χ.

Τι μας λέει για το παρελθόν: Η επική ιστορία που χαράχτηκε στην αρχαία πλάκα είναι παρόμοια με τη βιβλική ιστορία της κιβωτού του Νώε που βρίσκεται στο Βιβλίο της Γένεσης.

Η πλάκα περιγράφει πώς οι θεοί έστειλαν έναν κατακλυσμό για να καταστρέψουν τη Γη. Ωστόσο, ένας θεός, ο Ea, ειδοποιεί τον Utu-napishtim, τον ηγεμόνα ενός αρχαίου βασιλείου, για το σχέδιο και τον συμβουλεύει να κατασκευάσει μια βάρκα για να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, μαζί με “πουλιά και ζώα όλων των ειδών”, σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο συμπεριλαμβάνει το τεχνούργημα ως μέρος της μόνιμης συλλογής του.

Ακριβώς όπως στο Βιβλίο της Γένεσης, οι περιηγητές ελευθερώνουν πουλιά για να δουν αν τα νερά είχαν υποχωρήσει αρκετά ώστε να αναδυθεί γη. Αργότερα, ο μυθικός βασιλιάς Utu-napishtim αφηγείται στον Γκιλγαμές την εμπειρία του, σύμφωνα με το κείμενο.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πλάκα μεγέθους περίπου 15 επί 13 εκατοστά, στα τέλη της δεκαετίας του 1800, αλλά δεν ήταν σίγουροι για το τι αναφέρει η επιγραφή. Αφού παρέδωσε το χειροποίητο αντικείμενο στο μουσείο, ένας ερευνητής ονόματι Τζορτζ Σμιθ, αποκρυπτογράφησε το κείμενο και φέρεται να είπε, 

«Είμαι ο πρώτος άνθρωπος που το διάβασε ύστερα από περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια λήθης» σύμφωνα με το Σμιθσόνιαν.

Ίσως το Γκιλκαμές να ήταν η πρώτη πηγή της ιστορίας του Νώε

Ενώ αυτός ο πίνακας ήταν η πρώτη ένδειξη της ιστορίας του Νώε από άλλο πολιτισμό, οι αρχαιολόγοι έχουν έκτοτε ανακαλύψει πολύ παλαιότερους πίνακες με σφηνοειδή γραφή που περιέχουν παρόμοιες ιστορίες κατακλυσμού, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η ιστορία κυκλοφορούσε πολύ πριν γραφτεί η εβραϊκή βίβλος. Με άλλα λόγια, το Έπος της Γκιλγκαμές μπορεί να ήταν η πηγή της ιστορίας του Νώε και της κιβωτού του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εύβοια: Αυτό είναι το μοναδικό, μεγάλης ιστορικής αξίας ψηφιδωτό που βρέθηκε στην Ερέτρια

Ένας ιστορικός “θησαυρός”, αποκαλύφθηκε στην Ερέτρια, όπου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviaonline χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ με ιδιαίτερο θέμα που αφορά τον χώρο ό...

Βρέθηκε σφραγίδα βασιλιά ενός αρχαίου λαού – Η μυστηριώδης προειδοποίηση (εικόνες)

Μια σφηνοειδής σφραγίδα που χρησιμοποιούσε η βασιλική οικογένεια της αυτοκρατορίας των Χετταίων αποκαλύφθηκε Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο Kırıkkale. Κάτι που προσέλκυσε την π...

Φόρτωση άρθρων...