Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Κωνσταντίνος Φάης: Ταξίδι στο μύθο μέσω των εικόνων του (photos&video)

Ένα ταξίδι στον αχανή μα σαγηνευτικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας έκανε πριν λίγες βραδιές ο καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Φάης στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, στην Ελευσίνα θέμα: «Ανάδειξη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού».

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

O Έλληνας μελετητής έκανε ιδιαίτερη μνεία στους μυθικούς αλλά και στους προμυθικούς χρόνους που τον σαγηνεύουν, για τους κόσμους που άφησαν βαριές κληρονομιές τις οποίες εμείς σήμερα αγνοούμε. 

Μια από τις αναφορές που έκαναν το κοινό να εντυπωσιαστεί ήταν η παρουσία του Ηρακλή στο…Μονακό. Μάλιστα τόνισε γιατί οι Μονεγάσκοι τιμούν μέχρι σήμερα τον πιο δυνατό Έλληνα που πέρασε ποτέ στη γη, μέσα από τους μύθους.

«Εστιάζοντας στην επιλογή των προσώπων, ε δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες «συστάσεις» για τον Ηρακλή, τον μεγαλύτερο ηρώα του Homo Sapiens, όπως και ο παλαιότερος Γιλγαμές. Είναι επιδερμική η γνώση του κόσμου στις μέρες μας για τον ενδοξότερο των Ηρώων και αυτό δεν μας τιμά καθόλου. Ο Πύρρος Α ΄της Ηπείρου για παράδειγμα, είναι μια μακράν αδικημένη φυσιογνωμία του Αρχαίου Κόσμου γενικότερα, όχι μόνο στα πλαίσια του Ελλαδικού Χώρου. Είναι ο μοναδικός Έλληνας ηγεμόνας, ο οποίος κατάφερε και συγκρούστηκε τρεις φορές με την Ρωμαϊκή Δημοκρατία, η οποία αργότερα μετεξελίχθηκε στην θηριώδη Ρωμαϊκή και μάλιστα μιμούμενος τον θείο του, τον κατά το ήμισυ Ηπειρώτη Αλέξανδρο Γ' της Μακεδονίας, τον Μ. Αλέξανδρο δηλαδή. Μαζί με τον Αννίβα της Καρχηδόνας, αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους εχθρούς των Ρωμαίων. Θέλω να πω το εξής, είτε στα ιστορικά είτε στα μυθικά πλαίσια, τέτοιου βεληνεκούς φυσιογνωμίες άφησαν πίσω τους τεράστια παρακαταθήκη, με τις ατέλειες τους με τα πάθη τους, διότι στο τέλος της ημέρας όπως έλεγε και ο Bergeret για τον Ηρακλή, τον αγαπάμε ακριβώς επειδή ήταν ένας δυνατός και καλόκαρδος άνθρωπος, τον αγαπάμε γιατί μας μοιάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

 

politismos

 

politismos

 

politismos

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συγκλονίζει ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου – «Γεννηθήκαμε μαζί στο θέατρο»

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου, ο Σταμάτης Φασουλής έκανε τις πρώτες του δηλώσεις για τη σπουδαία ηθοποιό με την οποία όπως ανέφερε «γεννήθηκαν μαζί στο θέατρ...

Το νέο βιβλίο του Παντελή Περιβολάρη, «Η αδελφότητα της ασημένιας σκόνης» σε κυκλοφορία από τις εκδόσεις «Ωκεανός»

Ο Παντελής Περιβολάρης, δημοσιογράφος, επιστήμων του ελληνικού πολιτισμού, ιστορικός, συγγραφέας και υποψήφιος διδάκτορας διεθνών σχέσεων ανακοινώνει την κυκλοφορία του νέου του βι...

Φόρτωση άρθρων...