Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Με περισσότερες από 250 ταινίες το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με περισσότερα από 250 ντοκιμαντέρ σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες, πέντε διαγωνιστικά τμήματα και ...εισιτήριο για τη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην ταινία που θα κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό, ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Την 26η διοργάνωση θα πλαισιώσουν επίσης οκτώ μεγάλα αφιερώματα, μία εικαστική εγκατάσταση και άλλες παράλληλες δράσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και σε ζωντανή μετάδοση τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματος του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου, τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, ήταν παρόντες η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο υπεύθυνος προγράμματος Γιώργος Κρασσακόπουλος, ενώ στην Αθήνα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, βρίσκονταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς Αγγελική Βέργου.

«Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιχειρεί και φέτος να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα για τον ρόλο και τη θέση του ντοκιμαντέρ σε έναν κόσμο γεμάτο αντιφάσεις και προβλήματα αλλά κι ελπίδες και προσδοκίες. Το Ντοκιμαντέρ ως αυτούσια τέχνη πια, έχει κάνει άλματα τα τελευταία 20 χρόνια και οι δημιουργοί του διεκδικούν μια ισότιμη και διακριτή θέση ανάμεσα στους συναδέλφους τους των άλλων τεχνών» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ταινίες έναρξης και λήξης με Οσκαρική παρουσία και μουσική του Γιάννη Σπανού

Με την παρουσία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα θα ανοίξει η αυλαία του 26ου ΦNΘ. Η ταινία του «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» θα είναι η ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης. «Πρόκειται για ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, γεμάτο μουσική που ξεδιπλώνεται σαν πολιτικό θρίλερ» είπε ο κ. Ανδρεαδάκης, ενώ σημείωσε ότι στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν άλλες δύο δικές του μουσικές ταινίες. Ο Ισπανός σκηνοθέτης στην τελετή έναρξης θα τιμηθεί από το Φεστιβάλ με τον Χρυσό Αλέξανδρο για τη συνεισφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. «Να θυμίσουμε ότι ο Τρουέμπα γύρισε την τελευταία του ταινία -η οποία δεν έχει κάνει ακόμα πρεμιέρα- στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με πρωταγωνιστή το Ματ Ντίλον» πρόσθεσε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Αντίστοιχα, η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το βράδυ της Κυριακής 17 Μαρτίου, διαχωρισμένη και πάλι από την απονομή των βραβείων του Φεστιβάλ, που θα δοθούν το μεσημέρι της ίδιας μέρας στην Αποθήκη Γ' του λιμανιού. Ταινία λήξης θα είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον σημαντικό συνθέτη Γιάννη Σπανό, με τίτλο «Πίσω απ' τη μαρκίζα», σε σκηνοθεσία του Άρη Δόριζα. «Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει όλο το έργο του Γιάννη Σπανού, μέσα από συνεντεύξεις με τον ίδιο και τους συνεργάτες του, αλλά και πολλά απ' τα λατρεμένα τραγούδια του» δήλωσε ο κ. Ανδρεαδάκης, ενώ αποκάλυψε ότι μετά την προβολή θα ακολουθήσει ένα μεγάλο live πάρτι με τους Μωζάικ, αλλά και dj set, όλα αφιερωμένα στο Γιάννη Σπανό.

Δεκάδες ελληνικά ντοκιμαντέρ στο 26ο ΦΝΘ

Εξήντα επτά μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο 26ο ΦΝΘ, ενώ τριάντα πέντε από αυτές συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα της διοργάνωσης. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, ενώ στις συνολικά έξι κριτικές επιτροπές των επίσημων βραβείων, συμμετέχουν 18 καταξιωμένοι επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.

Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, οι θεατές θα παρακολουθήσουν 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο - Δημήτρης Εϊπίδης» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ και τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ.

Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξενεί 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και ο Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All around cinema, οκτώ πρωτοποριακές δημιουργίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο Immersive, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του τμήματος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκτός συναγωνισμού την καλλιτεχνική εγκατάσταση Το βλέμμα του «εγώ» του θρύλου της ηλεκτρονικής μουσικής, Ζαν-Μισέλ Ζαρ.

Επίσης, δυναμικά και ευρηματικά ντοκιμαντέρ συμμετέχουν στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, τα κορυφαία ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται στο τμήμα Top Docs, ενώ συναρπαστικές στιγμές θα απολαύσουν οι νεαρότερες ηλικίες μέσα από το τμήμα NextGen.

Δυναμικές δράσεις, νέα βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στο αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, την Αγορά, η οποία στηρίζει τις ταινίες και τους δημιουργούς του αύριο μέσα από διάφορες δράσεις.

Στο μεταξύ, δεκατέσσερα ελληνόφωνα και ένα αγγλόφωνο podcast συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Podcast του Φεστιβάλ, διεκδικώντας το Βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Επίσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και 21 podcast στην Ενότητα Nexus.

Τις πολύπλευρες πτυχές του Δ. Παπαϊώαννου φωτίζει το ΦΝΘ

Το σχέδιο της αφίσας του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που αναπαριστά τη δύναμη ενός φιλιού και την ομορφιά του έρωτα, υπογράφει φέτος ο διεθνώς αναγνωρισμένος δημιουργός Δημήτρης Παπαϊωάννου. Το Φεστιβάλ τον υποδέχεται φωτίζοντας τις πολύπλευρες πτυχές του. «Στο φεστιβάλ θα προβληθεί ως work in progress το νέο ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή. Ακόμα και ο τίτλος "η καρδιά του ταύρου" είναι in progress. Είναι παραγωγή του Onassis Culture και ακολουθεί την περιοδεία της παράστασης Εγκάρσιος Προσανατολισμός στις ευρωπαϊκές σκηνές, ένα έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου σε παραγωγή της στέγης» ανέφερε ο επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ Γιώργος Κρασσακόπουλος.

Είπε ακόμη πως στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών θα παρουσιαστεί η βίντεο-εγκατάσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου Inside και η παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων του Inside, με τίτλο Backside, ενώ το κινηματογραφικό έργο του δημιουργού εξερευνά το Φεστιβάλ προβάλλοντας τις μικρού μήκους ταινίες του, Nowhere και Primal Matter. Επίσης, το περιοδικό Πρώτο Πλάνο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μέσα από τη ματιά της σκηνοθέτιδας Εύας Στεφανή.

Μεγάλο αφιέρωμα «Citizen Queer» και Χρυσός Αλέξανδρος στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Συνολικά 33 ντοκιμαντέρ που υμνούν την ομορφιά της απελευθερωτικής πράξης του αυτοπροσδιορισμού και σφράγισαν το παγκόσμιο queer σινεμά, πρωταγωνιστούν στο μεγάλο αφιέρωμα του 26ου ΦΝΘ με τίτλο Citizen Queer. Καλλιτέχνες, ακτιβιστές και σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου και του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί και επιστήμονες θα βρίσκονται στις προβολές για να συζητήσουν με το κοινό.

Με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο θα τιμηθεί ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, στο θαρραλέο και πρωτοποριακό σινεμά του οποίου, πραγματοποιεί αφιέρωμα το Φεστιβάλ. «Λίγες μέρες μετά τη νομοθετική κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, το επίκαιρο ντοκιμαντέρ του Ευαγγελίδη "Οι γάμοι της Τήλου", που καταγράφει τους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους που τελέστηκαν στην Ελλάδα το 2008 στην Τήλο, θα προβληθεί με όρους καθολικής προσβασιμότητας με την υποστήριξη της Alpha Bank» υπογράμμισε ο κ. Κρασσακόπουλος.

Ελληνική δημοκρατία: Γιορτάζοντας 50 χρόνια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από εκδηλώσεις που αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορική επέτειο, αλλά και στους αντιδικατορικούς αγώνες. Το κινηματογραφικό σκέλος του αφιερώματος περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες από σπουδαίους δημιουργούς, που ανατρέχουν σε συνταρακτικά γεγονότα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου Μισός αιώνας εκλογές - Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης (εκδόσεις Πόλις), σε επιμέλεια των Πέτρου Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη.

Η τιμή των εισιτηρίων του φεστιβάλ ανέρχεται στα 5 ευρώ, ενώ το πακέτο των δέκα εισιτηρίων κοστίζει 30 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν 91 δωρεάν προβολές σε συνεργασία με την Aegean για φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους, ΑμεΑ και θεατές άνω των 65 ετών, ενώ περισσότερες από 50 προβολές, παρουσιάσεις, συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, είναι δωρεάν για όλους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

John Ντακόλιας: Ένα νέο ανερχόμενο όνομα στον χώρο της μουσικής και του τραγουδιού

Ο John Ντακόλιας είναι ένα νέο ανερχόμενο όνομα στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού στην Πάτρα. Μετά από σπουδές στο θέατρο , τον χορό και του τραγούδι βρέθηκε να εργάζεται στ...

Φόρτωση άρθρων...