Κυριακή
14 Απριλίου 2024

Μυστήριο με πινακίδα με κείμενο στα αρχαία ελληνικά που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί (εικόνες)

Μια πινακίδα που χρονολογείται από τον 13ο – 14ο αιώνα, προκαλεί επί είκοσι χρόνια τώρα τους αρχαιολόγους, να λύσουν τον γρίφο που είναι χαραγμένος επάνω της. 

Η πινακίδα εκτίθεται στο Μουσείο του Παλατιού των Μεγάλων Δουκών στη Βίλνα, πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Είναι τοποθετημένη σε περίοπτη θέση και φέρει μια γραφή που δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί.

Η μυστηριώδης πινακίδα βρέθηκε πριν από είκοσι χρόνια κατά την εξερεύνηση των κάστρων της Βίλνας. Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούσαν ανιχνευτή μετάλλων για να βρουν την τοποθεσία όπου βρίσκονταν μερικές από τις πρώτες ξύλινες κατασκευές. Περίμεναν να βρουν έναν θησαυρό ή ένα απλό τσεκούρι και έμειναν έκπληκτοι όταν το μεγάλο αντικείμενο που βούιζε στ’ αυτιά τους,, αποδείχθηκε ότι ήταν μια ορθογώνια μεταλλική λωρίδα με παράξενες χαράξεις.

Η μεταλλική πλάκα, μήκους δεκαεννέα εκατοστών, πλάτους τεσσάρων εκατοστών και πάχους σχεδόν μισού εκατοστού, βρέθηκε καρφωμένη σε μια ξύλινη βάση.

Η μυστηριώδης πινακίδα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των Λιθουανών, αλλά και ξένων ερευνητών. Προσπάθησαν να ανακαλύψουν τι θα μπορούσε να είναι γραμμένο σε αυτό: θα μπορούσαν οι Λιθουανοί να έχουν τη δική τους γραφή από την αρχαιότητα και αυτό να είναι το πρώτο ίχνος μιας τέτοιας πιθανής γραφής;

Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί δείγματα παλαιάς λιθουανικής γραφής, αν υπάρχουν. Οι ερευνητές έψαχναν μανιωδώς για ανάλογα ή παρόμοια σύμβολα – και καθώς τα μυστήρια μεγάλωναν, έγινε σαφές ότι δεν επρόκειτο για τυχαίες μουτζούρες.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λογική εξήγηση για τα σημάδια: στις πλευρές της πινακίδας, η αρχή και το τέλος ήταν σημειωμένα με σταυρούς, σαν να σηματοδοτούσαν την αρχή και το τέλος του κειμένου», δήλωσε ο Gintautas Striška, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας και Αρχιτεκτονικής, στο Μουσείο του Παλατιού των Μεγάλων Δουκών της Λιθουανίας.

Τα ελληνικά γράμματα στην πινακίδα

«Το κείμενο αποτελείται σαφώς από πολλές γραμμές. Η πάνω γραμμή φαίνεται να είναι γραμμένη με δύο τρόπους – σημάδια και γράμματα, και η κάτω γραμμή έχει αρκετές ακόμη γραμμές με διάφορες επιγραφές», πρόσθεσε ο Gintautas Striška.

«Εκείνη την εποχή πιστεύαμε ότι ένα μέρος του κειμένου μπορεί να ήταν γραμμένο στα αρχαία ελληνικά. Με τη βοήθεια γλωσσολόγων, είδαμε ότι ένα μέρος του θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Algirdas Basileus» – δηλαδή ‘Βασιλιάς Algirdas'», δήλωσε ο Striška.

«Τα γράμματα μοιάζουν μόνο με ελληνικά γράμματα και το άτομο που τα χάραξε μπορεί να παρέλειψε κάτι ή να συνδύασε πολλά γράμματα σε ένα, καθιστώντας την αποκρυπτογράφηση της καταγραφής δύσκολη», συμπλήρωσε ο Gintautas Striška.

Η κύρια πινακίδα θα μπορούσε να αναφέρεται στον Μεγάλο Δούκα Algirdas, ο οποίος κυβέρνησε τη Λιθουανία από το 1345 έως το 1377. Σύμφωνα με τον Striška, ο βυζαντινός αυτοκράτορας είναι γνωστός ως Basileus, αλλά ο Algirdas δεν είχε αυτόν τον τίτλο. 

Σε επιστολή του προς τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης το 1370, αναφερόταν στον εαυτό του ως Βασιλεύς. Ήταν μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ήταν ένας κυρίαρχος ηγεμόνας συγκρίσιμος με τον βυζαντινό αυτοκράτορα.

Μυστήριο με πινακίδα με κείμενο στα αρχαία ελληνικά που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί

Τα μυστικά της πινακίδας

«Επομένως, μια τέτοια επιγραφή στην πινακίδα είναι απολύτως εύλογη», δήλωσε ο Striška και πρόσθεσε: «Αλλά η μικρή πινακίδα κρύβει περισσότερα μυστικά: όταν άρχισε η αποκατάσταση του ευρήματος, αποδείχθηκε ότι και η πίσω πλευρά της πινακίδας είχε γραφή».

Ο αρχαιολόγος λέει ότι πολλές λέξεις μοιάζουν με ονόματα. Υπάρχει μια καλύτερα διατηρημένη δίγραμμη επιγραφή, όπου τα χαραγμένα γράμματα μπορούν να διαβαστούν ως Marem Byoyb. Αρκετές άλλες εγγραφές δίπλα της μπορεί επίσης να αναφέρονται σε ονόματα.

Η μυστηριώδης επιγραφή πιθανότατα γράφτηκε από περισσότερα από ένα άτομα.  Μικρότερα, κάπως διαφορετικής εμφάνισης χειροποίητα σκαλισμένα γράμματα από μαλακό μέταλλο βρίσκονται στο κάτω μέρος, ενώ σχολαστικά χαραγμένα σύμβολα και κεφαλαία γράμματα βρίσκονται στο πάνω μέρος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«1st Symposium International»: Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών και Παραδοσιακών χορών στη Σύρο είναι γεγονός

Ένα μοναδικό πολιτιστικό 3ήμερο έρχεται στο νησί της Σύρου, 6 Σεπτεμβρίου - 9 Σεπτεμβρίου 2024. Η Σύρος είναι ένα μοναδικό νησί ιδανικό για πολιτιστικές εκδηλώσεις με βάση τη μακρό...

H αρχαία πόλη που βυθίστηκε πριν από 1.200 χρόνια – Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό (Photos)

Στην αρχαιότητα, υπήρχε μια πόλη γνωστή για τους τα λιμάνια της και τους ναούς της. Αυτή η πόλη είχε πολλά λιμάνια, γιατί ήταν κτισμένη σε νησιά και οι άνθρωποι έπρεπε να επικοινων...

Επαναπατρισμός πρωτοκορινθιακής οινοχόης που είχε ανακαλυφθεί κατά τη γερμανική κατοχή

Αρχαιότητα που είχε ανακαλυφθεί, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, επιστράφηκε στην Ελλάδα, από τον Δήμο του Αννόβερου Γερμανίας και το Μουσείο August Kestner. Πρόκειται...

Φόρτωση άρθρων...