Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Όταν το National Geographic «υποκλίθηκε» στις ανθισμένες ροδακινιές της Ημαθίας (βραβευμένες εικόνες)

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Έστρωσαν χαλί για να υποδεχθούν την Άνοιξη ξανά  οι ροδακινιές της Ημαθίας, οι κάμποι της αυτοί την στιγμή είναι ροζ καθώς άνθισαν τα δέντρα κόντρα στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

 

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο γοητεύει τους πάντες θυμίζοντας τους πως η Άνοιξη απέχει μια ανάσα δρόμο. 

Μάλιστα και από άλλες χώρες έχουν έρθει για να δουν τον Μάρτιο την φύση να ξυπνά και να περιμένει με αγωνία την Άνοιξη. Δεκάδες ντοκιμαντέρ για τις ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας ανάμεσα τους και κάποια που φέρουν την σφραγίδα του National Geographic. Το γεγονός προσελκύει τα βλέμματα και έτσι κάποιοι κάτοικοι της περιοχής πήραν την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν τις ομορφιές της Βέροιας. 

 

beroia
Μυρίζοντας την Άνοιξη Photo Credits Soumelidis Giorgos - Σουμελίδης Γιώργος

 

Για το λόγο αυτό ίδρυσαν μια πρωτοβουλία, τον τουριστικό όμιλο Βέροιας. 

Στο «Καρφί» μιλά ο πρόεδρος του τουριστικού ομίλου Βέροιας ο Ζήσης Πατσίκας τονίζοντας πως αυτό το project έχει να κάνει με την ανάδειξη του μέρους αλλά και της εργασίας των αγροτών. «Αυτό το φαινόμενο είναι φυσικό αλλά από την άλλη είναι και τεχνικό καθώς έχει να κάνει με την συνεχόμενη και εντατική καλλιέργεια του ροδάκινου στο κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας,  η οποία πέρα από την παραγωγή του καρπού έχει δημιουργήσει αυτή την απίστευτη ομορφιά. Και αυτό ήταν κάτι που θέλαμε να το αξιοποιήσουμε. Διοργανώνουμε βόλτες με ποδήλατα στις ανθισμένες ροδακινιές, επίσης διοργανώνουμε τον διαγωνισμό φωτογραφίας. Είναι μια ιδέα για να προσελκύσουμε κόσμο από όλη την Ελλάδα προκειμένου να αποθανατίσει αυτό το φαινόμενο και να μοιραστούμε σιγά-σιγά τις φωτογραφίες οπότε με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται εικόνες και όμορφα στιγμιότυπα μέσα από την καρδιά των κάμπων μας», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει, «Το τριήμερο που διανύουμε αυτό της 25ης Μαρτίου είναι ιδανικό για επίσκεψη στην περιοχή μας, είναι πιο έντονο το φαινόμενο της ανθοφορίας αλλά και το πρώτο σαββατοκύριακο του Απριλίου θα είναι και πάλι η ανθοφορία παρούσα. Είτε απλοί επισκέπτες, είτε φωτογράφοι επαγγελματίες ή ερασιτέχνες είναι ευπρόσδεκτοι να δουν το φαινόμενο από κοντά, ένα φαινόμενο μέσα από την φύση».

Σε ερώτηση που έθεσε το «Καρφί» στον κ. Ζήση Πατσίκα για τα ντοκιμαντέρ που γυρίζονται και καλύπτουν το φαινόμενο της ανθοφορίας εκείνος απάντησε, «Ένα συνεργείο είχε έρθει μια μέρα πριν μπει η χώρα μας σε lock-down και οι άνθρωποι έκαναν τα γυρίσματα οριακά και μάλιστα έφυγαν με το τελευταίο αεροπλάνο. Τα γυρίσματα έγιναν πολύ οριακά αλλά το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο και το φιλμ αποτέλεσε και πόλο έλξης για ξένους επισκέπτες στην περιοχή μας».

 

beroia
Ο Ζήσης Πατσίκας πρόεδρος του τουριστικού ομίλου Βέροιας

 

beroia
Το κορίτσι πίσω από τις ανθισμένες βερικοκιές Photo Credits Kellaris Theodosis - Κελλάρης Θεοδόσης

 

beroia
Ροδακινιές σε απόλυτη παράταξη Photo Credits Lipiridou Marina - Λυπηρίδου Μαρίνα

 

Ο ξεχωριστός διαγωνισμός φωτογραφίας

Ο τουριστικός όμιλος Βέροιας έχει δώσει έμφαση στο φαινόμενο της ανθοφορίας. Η ναυαρχίδα των δράσεων είναι ο διαγωνισμός φωτογραφίας. Στην σελίδα του ομίλου veriapeach.gr αναφέρεται συγκεκριμένα, «Κάθε χρόνο συμβαίνει ένα φαινόμενο μοναδικό στην ελληνική ύπαιθρο, εφάμιλλο των ανθισμένων κερασιών της Ιαπωνίας. Το διάστημα από τις αρχές μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο εύφορος κάμπος της Ημαθίας μεταμορφώνεται από τις χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές σε μια απέραντη ροζ θάλασσα. Η ροδακινιά, στις παραδόσεις της Ανατολής, θεωρείται "το Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου" που παρέχει στους ανθρώπους ζωή και χαρά. Τα άνθη της ροδακινιάς, συμβολίζουν την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα, ενώ έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Van Gogh.

 

Σκοπός του διαγωνισμού

Σκοπός του φωτογραφικού διαγωνισμού είναι ο φακός του κάθε διαγωνιζόμενου να αποτυπώσει τη στιγμή που οι ανθισμένες ροδακινιές έχουν την τιμητική τους. Αυτήν την ευφορία που δημιουργείται στην ψυχή μας από το εντυπωσιακό θέαμα, θέλουμε να μοιραστούμε με όλη την Ελλάδα, μέσα από τις εικόνες σας!

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι λάτρεις της φωτογραφίας (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα απαραίτητα εφόδια είναι μία φωτογραφική μηχανή και πολύ φαντασία».

 

beroia
Το πρώτο βραβείο του προηγούμενου διαγωνισμού φωτογραφίας Photo Credits Stergios Polychroniadis - Στέργιος Πολυχρονιάδης

 

 

beroia
Χορεύοντας στους ρυθμούς που επιτάσσει η Άνοιξη Photo Credits Xalatzoyka Stella -Χαλατζούκα Στέλλα

 

 

beroia
Μαγεμένη η κοπέλα από το ροζ της φύσης Photo Credits Manos Nikos -Μάνος Νίκος

 

 

beroia

 

beroia
Καθρεφτίζοντας την ανθοφορίας Photo Credits Voulgari Alexia - Βούλγαρη Αλεξία

 

beroia
Σε ένα καπέλο χωρά η Άνοιξη; Photo Credits Xarisi Elissavet  - Χαρίση Ελισσάβετ

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«1st Symposium International»: Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών και Παραδοσιακών χορών στη Σύρο είναι γεγονός

Ένα μοναδικό πολιτιστικό 3ήμερο έρχεται στο νησί της Σύρου, 6 Σεπτεμβρίου - 9 Σεπτεμβρίου 2024. Η Σύρος είναι ένα μοναδικό νησί ιδανικό για πολιτιστικές εκδηλώσεις με βάση τη μακρό...

H αρχαία πόλη που βυθίστηκε πριν από 1.200 χρόνια – Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό (Photos)

Στην αρχαιότητα, υπήρχε μια πόλη γνωστή για τους τα λιμάνια της και τους ναούς της. Αυτή η πόλη είχε πολλά λιμάνια, γιατί ήταν κτισμένη σε νησιά και οι άνθρωποι έπρεπε να επικοινων...

Φόρτωση άρθρων...