Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Σταμάτης Φασουλής: Σκηνοθετεί Νένα Μεντή και Αργύρη Πανταζάρα στο Εθνικό Θέατρο

Με ένα εμβληματικό έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου, που τάραξε τα νερά της εποχής του ενώ σηματοδότησε, παράλληλα, και μια σημαντική στροφή στα εγχώρια θεατρικά δρώμενα, υποδέχεται την νέα καλλιτεχνική περίοδο το Εθνικό Θέατρο.

Ο λόγος για τους αριστουργηματικούς «Βρυκόλακες» του Χένρικ Ίψεν που ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή του στις 26 Οκτωβρίου, με την σκηνοθετική υπογραφή του Σταμάτη Φασουλή  και έναν αξιόλογο θίασο στον οποίο συμμετέχουν η Νένα Μεντή, ο Αργύρης Πανταζάρας κ.α.

Όταν το 1881 ο Χένρικ Ίψεν έγραψε τους «Βρυκόλακες» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την τόλμη της θεματικής του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ξεσκέπαζε μια κοινωνία υποκρισίας και διαφθοράς. Οι «Βρυκόλακες», ωστόσο, περισσότερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο έργο του Νορβηγού δραματουργού, παραπέμπουν και συγγενεύουν με την αρχαία τραγωδία και πλέον κατέχουν μια κορυφαία θέση στα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Ο Ίψεν ανύψωσε το θέατρο με έναν μοναδικό τρόπο αποδεικνύοντας ότι μεγάλες τραγωδίες μπορούν να γραφτούν και με έναν απλό, καθημερινό λόγο και να αφορούν καθημερινούς ανθρώπους. Έκανε το θέατρο έναν καθρέφτη όπου το κοινό μπορούσε να δει ανθρώπους που τους αναγνώριζε, ανθρώπους που είχαν να αντιμετωπίσουν διλήμματα εξίσου μεγάλα με τους ήρωες της τραγωδίας ή του Σαίξπηρ.

Το έργο έχει να ανέβει στο Εθνικό Θέατρο για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Αποτελεί παρόλα αυτά έργο – σταθμό στην ιστορία του καθώς έχει παρουσιαστεί αρκετά παλαιότερα με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους Κατίνα Παξινού και Αλέξη Μινωτή με τον ίδιο να υπογράφει και την σκηνοθεσία.

Ιδιαίτερους συμβολισμούς κουβαλούν οι «Βρυκόλακες» και για τον Σταμάτη Φασουλή καθώς με αυτό το έργο έκανε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, το 1979. Τώρα, δεκαετίες αργότερα, ο γνωστός σκηνοθέτης επαναπροσεγγίζει το θεατρικό αυτό αριστούργημα και επιχειρεί να αναδείξει τα διαχρονικά μηνύματά του.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Ζιόβας, Κατερίνα Μαούτσου, Νένα Μεντή, Περικλής Μουστάκης και Αργύρης Πανταζάρας.

 

theatro

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θάσος: Αποκαταστάθηκε το αρχαίο θέατρο με το φημισμένο λευκό μάρμαρο του νησιού (Photos)

Ανοίγει και πάλι για το κοινό στα μέσα Μαΐου έπειτα από έντεκα χρόνια που παρέμενε κλειστό, το αρχαίο θέατρο της Θάσου, ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Το αρχαίο θέατρο θα ανο...

Ανακαλύφθηκαν καμένα λείψανα σε πυραμίδα - Οι βασιλιάδες έκαιγαν τους προκατόχους τους για να σφραγίσουν την ηγεμονία τους (Photos)

Έκπληκτοι έμειναν αρχαιολόγοι από ανακάλυψή τους. Ο πασίγνωστος πολιτισμός των Μάγια έκρυβε ακόμα ένα μυστικό. Καίγανε τους βασιλιάδες τους σαν να ήθελαν να τους ατιμάσουν. Αρχ...

Στάθης Ψάλτης: Επτά χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατό του - Η ανάρτηση της Καίτης Φίνου

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τον θάνατο του Στάθη Ψάλτη. Ο γνωστός κωμικός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στις 21 Απριλίου του 2017, μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο....

Φόρτωση άρθρων...