Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

ΑΑΔΕ: Από ελεγκτικό «κόσκινο» οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά

Οικονομία

Ελεγκτικό κλοιό στην αγορά ακινήτων δημιουργεί η ΑΑΔΕ, σαρώνοντας μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες με μετρητά και αφορολόγητες γονικές παροχές ώστε να μπλοκάρει τη διακίνηση μαύρου χρήματος, με την ενεργοποίηση των Κέντρων Ελέγχου Φορολογίας Κεφαλαίου Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Στις δύο νεοσύστατες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τη φορολογία κεφαλαίου, καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη φορολογία των ακινήτων.

Το ΚΕΦΟΚ Αττικής θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 22 Απριλίου 2024 ενώ στις 13 Μαΐου 2024 ενεργοποιείται το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης.

Στο στόχαστρο των νέων υπηρεσιών βρίσκονται αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως αυτές που έγιναν με μετρητά, γονικές παροχές, δωρεές, όσοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων αλλά και οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι θα ελέγχονται για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Οι υπάλληλοι των δυο νέων υπηρεσιών θα ελέγξουν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων ενώ θα στέλνουν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες υποθέσεις φορολογούμενων οι οποίοι δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους.

Οι αρμοδιότητες

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναλαμβάνουν την παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων και της εικόνας τους, την επιτήρηση της διαδικασίας φορολόγησης των ακινήτων, τον προσδιορισμό προσωρινής αξίας για ακίνητα για τα οποία δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, αλλά και τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή προστίμων σε όσους παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, οι υπάλληλοι των δύο νέων υπηρεσιών θα προσπαθήσουν να μηδενίσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων, ενώ θα στέλνουν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες υποθέσεις φορολογουμένων οι οποίοι δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες των ΚΕΦΟΚ είναι:

– Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).

– Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.

– Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.

– Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμων στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

– Η χορήγηση χειρόγραφων πιστοποιητικών.

– Η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.

– Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.

– Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων και διασταυρώσεις για τη διαπίστωση της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 3% - Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι

Ανοιχτή είναι από την Πέμπτη το βράδυ η πλατφόρμα στο taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. Παρά τις αλλαγές φέτος στη διαδικασία, οι δόσεις πληρωμής παραμένου...

Φόρτωση άρθρων...