Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Ακίνητα: Στο Θεό... οι τιμές και τα ενοίκια για κατοικίες και καταστήματα

Ισχυρή άνοδος στις τιμές αγοράς και στα ενοίκια των διαμερισμάτων - Τι συμβαίνει στις επαγγελματικές στέγες

Οικονομία

Ακόμη πιο θετικές προσδοκίες για την πορεία των τιμών πώλησης αλλά και των ενοικίων καλλιεργούνται στην αγορά, μετά και το τέλος της... εκκρεμότητας των εκλογών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος και των μεσιτών, κατά την προεκλογική περίοδο, οι τιμές ανέβαιναν χωρίς... στάση, αλλά την ίδια στιγμή, η ζήτηση εμφανίζεται περιορισμένη, καθώς οι τιμές "παραφούσκωσαν" και πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αποφάσισαν να καθίσουν στα... αυγά τους. Δηλαδή, είτε παρέμειναν σε ένα παλαιό σπίτι ή στο ενοίκιο, καθώς η άνοδος των επιτοκίων έχει καταστήσει πανάκριβη αλλά και... επικίνδυνη την αγορά στέγης. Ο κόσμος φοβάται μήπως γυρίσουν... τούμπα τα πράγματα και δεν μπορούν να καλύψουν τη μηνιαία δόση ενός δανείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν λάβουμε υπόψιν τις συνέπειες για όσους έχουν "κόκκινα" δάνεια.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, το α΄ τρίμηνο του έτους οι τιμές, ιδίως στα διαμερίσματα, αυξήθηκαν με το ίδιο ποσοστό που αυξήθηκαν ολόκληρο το 2022! Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων εμφανίζονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στη μεν Αθήνα η αύξηση ήταν 16,5%, στη δε Θεσσαλονίκη στο 16,1%, ενώ στις άλλες πόλεις της χώρας οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν 13,1% και στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας 10,6%. Συνολικά, η αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 14,5%, το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η επίδοση αυτή είναι από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών.

Η ισχυρή άνοδος των τιμών αφορά πρωτίστως τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών, καθώς τόσο η αξία της γης όσο και το οικοδομικό κόστος έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Παράλληλα, υπάρχει μια τάση από όσους έχουν χρήμα να αγοράζουν σύγχρονο σπίτι, το οποίο είναι πλήρως θωρακισμένο από πλευράς ενεργειακής κατανάλωσης, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει σχετικά γρήγορη απόσβεση των χρημάτων. Τα πιο παλιά και μη ανακαινισμένα σπίτια μπορεί να είναι φθηνότερα, αλλά αν δεν είναι ενεργειακά αναβαθμισμένα και θωρακισμένα, τότε το κόστος συντήρησης τους ανεβαίνει σημαντικά.

Επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα

Στα νησιά και στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας ή στις πλέον ανερχόμενες παρατηρούνται ιστορικά υψηλές τιμές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι τιμές πλησιάζουν τα αντίστοιχα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2007.

Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων βρίσκονται μόλις 8% χαμηλότερα από τις ιστορικά υψηλές τιμές προ 16 ετών, ενώ τα παλαιότερα (άνω των 5 ετών), απέχουν περίπου 14%. Όμως, με βάση τα στοιχεία των μεσιτών, αλλά και των... πραγματικών αγοραπωλησιών, στα Νότια Προάστια της Αθήνας, σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, στις περιοχές "φιλέτα" της Κρήτης, στη Χαλκιδική, αλλά και στην Πελοπόννησο, οι τιμές θυμίζουν... άλλον πλανήτη. Μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση λόγω Airbnb καθώς και τα υψηλά ενοίκια καθιστούν τέτοια ακίνητα ως μια εξαιρετικά αποδοτική επένδυση και για τον λόγο αυτό η ζήτηση παραμένει ισχυρή για όσους έχουν... φράγκα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η άνοδος αυτή τροφοδοτείται από το υψηλό ενδιαφέρον για αγορά που εκδηλώνουν τόσο πολίτες Ελληνικής καταγωγής, όσο και Αμερικανοί, Άραβες, Ισραηλινοί, Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Ολλανδοί, Τούρκοι, Λιβανέζοι, Ιρανοί, Κινέζοι και πολλοί άλλοι πολίτες άλλων χωρών.

Πολλοί Έλληνες αλλά και ξένοι αγοραστές τοποθετούνται και σε παλαιά ακίνητα, γι αυτό και οι τιμές τους στην Αθήνα βρίσκονται περίπου 6% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2007. Αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη, η άνοδος των τιμών είναι βραδύτερη και οι τιμές απέχουν 18% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2007. Σε κάθε περίπτωση, η ισχυρή άνοδος των τιμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συμπαρασύρουν τις τιμές και στην υπόλοιπη επικράτεια. Ακόμη και στο τελευταίο χωριό, ένα ακίνητο το οποίο το 2017 είχε βγει στην αγορά για πώληση π.χ. με 50.000 ευρώ, σήμερα έχει πιάσει τουλάχιστον τα 80.000 ευρώ!

Γενικά, όπως εξελίσσονται τα πράγματα και εφόσον δεν σκάσει καμιά "μπόμπα" από το εξωτερικό, οι τιμές των ακινήτων μέσα στο 2024, ως προς τη συντριπτική τους πλειονότητα, αναμένεται να φτάσουν τις ιστορικά υψηλές τιμές του 2007. Ακόμη και σε σχέση με το 1997, οπότε άρχισε να λειτουργεί ο δείκτης τιμών ακινήτων της Τραπέζης Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 125%, καθιστώντας το ακίνητο ως μια συμφέρουσα επένδυση και παρά τη μεγάλη "βουτιά" που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων μνημονιακών χρόνων.

Από την άλλη πλευρά, τα εμπορικά ακίνητα εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά ως προς τις τιμές πώλησης, σε σχέση με το 2007. Η άνοδος των τιμών είναι πολύ βραδεία, ενώ οι πολύ υψηλές τιμές αφορούν συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους και ακίνητα προβολής. Τα περισσότερα μικρά μαγαζάκια που δεν μπορούν να νοικιαστούν βγαίνουν στο... σφυρί, καθώς, οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να πάρουν ένα σημαντικό κεφάλαιο και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ή να αναζητήσουν κάποια... ευκαιρία και να τοποθετηθούν σε οικιστικά ακίνητα, με σκοπό την εκμετάλλευση. Γενικά, οι τιμές των ακινήτων που αφορούν στέγη θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της ισχυρής ζήτησης για ιδιοκατοίκηση ή ενοικίαση, ενώ για τα εμπορικά ακίνητα, τα πράγματα είναι λίγο πιο... περίπλοκα.

Τρελά ενοίκια για στέγη, «παγωμένα» για εμπορική χρήση

Η πορεία των τιμών των διαμερισμάτων και γενικά των οικιστικών ακινήτων είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για ενοικίαση με μόνιμο μισθωτή ή με ευκαιριακούς... νοικάρηδες μέσω Airbnb, αναμένεται να είναι ανοδική.

Η άνοδος αυτή συμπαρασύρει συνεχώς τα ενοίκια, όπου πλέον η κατάσταση θυμίζει... τρελοκομείο! Η ενοικίαση ποιοτικού ακινήτου είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ενώ "τρελά" ενοίκια ζητούν και οι ιδιοκτήτες, των οποίων τα ακίνητα είναι... τρισάθλια, με μωσαϊκά, παμπάλαια ντουλάπια και πατώματα, παλιά κουφώματα κλπ.! Έτσι, τα ενοίκια για τα ποιοτικά ακίνητα συμπαρασύρουν και τα αντίστοιχα γι αυτά που είναι της... κακιάς ώρας, ενώ η ζήτηση για τα μηνιαία ενοίκια τραβάει την ανηφόρα, λόγω του Airbnb. Γενικά, ακόμη και μετά την άνοδο των επιτοκίων, δεν συμφέρει κάποιον να έχει χρήματα σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς, οπότε αναζητεί καλύτερες αποδόσεις στα ακίνητα.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι τα υψηλά ενοίκια είναι και αποτέλεσμα της ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης παλαιών ακινήτων. Συνεπώς, όταν κάποιος ιδιοκτήτης ρίχνει λεφτά και φτιάχνει ένα σπίτι ουσιαστικά από τους... σοβάδες, με ενεργειακή θωράκιση και αξιοσημείωτη αισθητική, τότε το ενοίκιο "ίπταται". Το ακίνητο αποτελεί μια εξαιρετικά προσοδοφόρα επένδυση, ιδίως αν κάποιος έχει ρίξει λεφτά και το έχει αναβαθμίσει. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιο εύκολο και να το νοικιάσει και να... απαιτήσει υψηλό μηνιαίο τίμημα. Επιπλέον, η άνοδος των ενοικίων σχετίζεται και με τις αυξήσεις των εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, ο κορωνοϊός δημιούργησε νέες αυξημένες ανάγκες για στέγαση, είτε πρόκειται για ακίνητη προς αγορά είτε προς ενοικίαση. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί τα ακίνητα που είναι ενεργειακά και αισθητικά αναβαθμισμένα, γλιτώνουν πολύ σημαντικά ποσά σχετικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης.

Σε ότι αφορά τα εμπορικά ακίνητα, εκεί η κατάσταση εξακολουθεί να παρουσιάζει... ποικιλία. Έτσι, υπάρχουν ακίνητα τα οποία ενοικιάστηκαν σε πολύ υψηλότερες τιμές καθώς μετά τον κορωνοϊό, σε πολλές περιοχές ενισχύθηκε η εμπορικότητα τέτοιων ακινήτων. Από την άλλη, παρατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια "παγωμένα" ενοίκια, καθώς οι δουλειές είναι "σκοτωμένες" και έτσι οι ιδιοκτήτες προκειμένου να κρατήσουν τον ενοικιαστή, δεν προχωρούν σε καμία αύξηση. Υπάρχουν όμως και οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους και ταυτόχρονα είδαν τους ενοικιαστές τους να φεύγουν από τους επαγγελματικούς χώρους, οπότε είναι αναγκασμένοι να ρίξουν τις απαιτήσεις τους προκειμένου να μη μείνει ο χώρος τους κενός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

Φόρτωση άρθρων...