Τρίτη
22 Σεπτεμβρίου 2026

«Αλλάζω Συσκευή» για τις Επιχειρήσεις: Πώς και πού θα κάνετε αίτηση

Λύση σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις» δίνει απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η απόφαση φέρνει απλοποίηση των διαδικασιών, επιπλέον ενίσχυση στις επιλέξιμες δαπάνες και επιπλέον δυνητικούς δικαιούχους, καθώς προβλέπεται πλέον και η ένταξη των αγροτών.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προβλέπει:

Απλοποίηση της δυνατότητας επίτευξης του ενεργειακού στόχου που θέτει το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, για τις αντικαταστάσεις συσκευών (π.χ. κλιματιστικό, ψυγείο, φούρνος, αντλία θερμότητας κ.α.) θα αρκεί μία νέα βεβαίωση εκπομπών για κάθε συσκευή. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ή ελεγκτές θα μπορούν να την εκδίδουν (πριν και μετά την εγκατάστασή της), αντί για τη χρήση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή ενεργειακού ελέγχου.

Ενίσχυση των ανακυκλούμενων συσκευών, ύψους 250 ευρώ ανά συσκευή (με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ), επιπρόσθετη της ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών

Οι αγρότες βρίσκονται πλέον ανάμεσα στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος Εξοικονομώ – Επιχειρώ 2023 και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αξιολογήσεις των υποβληθεισών αιτήσεων και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτηθούν οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων.

Με την απόφαση ένταξης οι δικαιούχοι θα μπορούν να ανοίξουν ειδικούς δεσμευμένους καταπιστευτικούς λογαριασμούς (escrow accounts), όπου και θα μεταφέρεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε πλήρη λειτουργία ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός για την προστασία της κύριας κατοικίας

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο, ενισχυμένο πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. Η νέα ρύθμιση απαντά στο διαχρονικό...

Μειώσεις τιμών στο ράφι: Μπαίνουν ήδη 387 προϊόντα στο δεύτερο κύμα – Στόχος μεγαλύτερο όφελος για τα νοικοκυριά

ι 353 κωδικοί είναι επώνυμα προϊόντα και οι 34 ιδιωτικής ετικέτας, ενώ η λίστα αναμένεται να διευρυνθεί – Στα 40 ευρώ υπολογίστηκε το όφελος για το καλάθι από την πρώτη φάση.

Φόρτωση άρθρων...