Σαββάτο
20 Ιουλίου 2024

«Αλλάζω συσκευή»: Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα «ραβασάκια» στους 200.000 νέους δικαιούχους -Η διαδικασία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η ειδοποίηση των νέων δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών «Αλλάζω συσκευή».

Πρόκειται για τους επιπλέον 200.000 δικαιούχους – επιλαχόντες του «Αλλάζω συσκευή», που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ ότι μπαίνουν στο πρόγραμμα. Για τους νέους δικαιούχους, ο προϋπολογισμός από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενισχύθηκε κατά 140 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλασιάζοντας την αρχική «μπάνκα» των 148 εκατ.

Οι αρχικοί δικαιούχοι του προγράμματος έχουν προθεσμία να κάνουν χρήση του voucher του «Αλλάζω συσκευή« μέχρι την 1η Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 15/11 θα πρέπει να έχουν παραδώσει την παλιά -προς αντικατάσταση- συσκευή.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ελκυστικού προγράμματος οι πολίτες - δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν παλαιές και ενεργοβόρες συσκευές, και συγκεκριμένα ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού και θα κυμαίνεται από 135 ευρώ και θα φτάνει τα 700 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. Tα 700 ευρώ, σημειωτέον, είναι για περιπτώσεις μεγάλων κλιματιστικών έως 24.000 btu.

Τα ποσοστά επιδότησης (σ.σ.: τα 700 ευρώ προκύπτουν από τη σειρά με τα 572,58 ευρώ +23% ΦΠΑ):

 

οδηγιες

 

 

Έως 50% επιδότηση για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, η επιδότηση θα είναι ύψους από 30% μέχρι και 50% για αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κάποια δικαιολογητικά για τις αιτήσεις τους. Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του Taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

 

Μέχρι 3 ηλεκτρικές συσκευές για κάθε νοικοκυριό

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας, με πρόσθετη μοριοδότηση για  μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑμεΑ.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής, η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...