Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Άμεσα η μείωση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές με POS - Ποιοι και πόσο ωφελούνται

Οικονομία
Tags: pos, κάρτες

Εκατομμύρια συναλλαγές που γίνονται καθημερινά σε περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές και μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου θα ωφεληθούν από τη μείωση, στο μισό, των τραπεζικών προμηθειών για πληρωμή μέσω καρτών και POS.

Η κυβέρνηση παρεμβαίνει νομοθετικά στην αλυσίδα των πληρωμών με ένα συγκεκριμένο πλαφόν στο ποσοστό της τραπεζικής προμήθειας για συναλλαγές έως 10 ευρώ.

Το δε πλαφόν θα επιβληθεί οριζόντια σε όλη την «αλυσίδα» πληρωμής μέσω κάρτας, δηλαδή θα αφορά τις επιμέρους προμήθειες των τραπεζών, των εκκαθαριστών και εταιρειών (Mastercard, Visa).

Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία κομμάτια, αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS. Κάπως έτσι, η συνολική προμήθεια κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 1% (μπορεί να φτάσει και το 2%) Το πρόβλημα των υψηλών χρεώσεων είναι πολλαπλάσιο για περίπτερα και λαϊκές αγορές, όπου το κόστος χρήσης των POS φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις να εκμηδενίζει το περιθώριο κέρδους των εμπόρων.

Πρακτικά, με την νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) και θα εφαρμοστεί άμεσα, η μέση προμήθεια του 1% θα μειωθεί στο 0,5%. Το μέτρο θα αφορά συγκεκριμένους ΚΑΔ και επιχειρήσεις με στόχο να βοηθηθεί το «μαγαζί» της γειτονίας» και όχι οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Ουσιαστικά, θα «στηρίζεται» το περιθώριο κέρδους σε μικρές επιχειρήσεις που «ζουν» κυρίως με συναλλαγές έως 10 ευρώ και θα εξαιρούνται σούπερ μάρκετ και αλυσίδες στο εμπόριο και την εστίαση, με μεγάλους τζίρους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Κόλλησαν» οι επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ λόγω IBAN - «Άφαντοι» 130.000 φορολογούμενοι

Στην αναζήτηση 130.000 φορολογούμενων που δικαιούνται επιστροφές φόρων αλλά δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ή έχουν αναγράψει λανθασμένο αριθμό ΙΒΑΝ βρίσκ...

Επεκτείνονται τα προνόμια των πολυτέκνων και στις τρίτεκνες οικογένειες – Το πακέτο μέτρων

Μέχρι και σήμερα ως πολύτεκνη οικογένεια λογίζεται αυτή που έχει 4 παιδιά ή περισσότερα. Αυτό δείχνει να αλλάζει, καθώς όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν τέτοιο αριθμό παιδιώ...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ για να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της πράσινης μετάβασης

Στο 14th Annual Capital Link Sustainability Forum, με τίτλο «Βιωσιμότητα – Επενδύσεις & Ανάπτυξη» μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Τ...

Φόρτωση άρθρων...