Σαββάτο
27 Ιουλίου 2024

Αναδρομικά: Άνοιξε η πλατφόρμα για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις – Πώς δηλώνονται μισθοί και συντάξεις

Οικονομία

Στη διάθεση των υπόχρεων είναι η πλατφόρμα για τη δήλωση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την πλατφόρμα και πλέον οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά για ένα ή περισσότερα έτη της συγκεκριμένης περιόδου καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2023.

Η δήλωσή τους θα πρέπει να γίνει στο επόμενο έτος από αυτό που αφορούσαν, με τροποποιητική δήλωση η οποία θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις κλίμακες φόρου εισοδήματος και ειδικών εισφορών που ίσχυαν κατά το έτος στο οποίο ανάγονται τα αναδρομικά μετά την αφαίρεση τυχόν φόρου που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά το χρόνο της καταβολής τους.

Οι διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ

Με αφορμή τη λειτουργία της πλατφόρμας για τις τροποποιητικές, η ΑΑΔΕ, δίνει διευκρινίσεις για τη διαδικασία με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων:

Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018.

Στη συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική Δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, υποβάλετε οριστικά τη δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2024).

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν.

Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών, αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση αναδρομικών;

Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής.

Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία.

Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας, πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των καταλυμάτων το 2024

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό καταλυμάτων που νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση. Το στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μη...

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση μέχρι 2 Αυγούστου για τα φυσικά και μέχρι 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα

Παράταση δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 2 Αυγούστου για τα φυσικά και μέχρι 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα. Μετά από συνεννόηση με την Διοίκηση της Ανεξάρ...

Φόρτωση άρθρων...