Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Αναδρομικά: Ποιοι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν έκτακτους φόρους

Οικονομία

Λίγες ώρες προθεσμία έχουν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι να σπεύσουν να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με την Εφορία για να αποφύγουν δυσβάσταχτα πρόστιμα και να δηλώσουν αναδρομικά προηγούμενων ετών. Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει φροντίσει να στείλει μαζικά ειδοποιητήρια, με τα οποία ζητά από τους υπόχρεους να προχωρήσουν στην υποβολή τροποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος για αποδοχές ή συντάξεις που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια. Διαφορετικά, έρχονται βαριές «καμπάνες».

Συγκεκριμένα, τα ειδοποιητήρια έχουν να κάνουν με αναδρομικά ακόμη και 10 ετών πίσω, με την ΑΑΔΕ να ζητά να τροποποιήσουν τις αρχικές τους δηλώσεις να συμπεριλάβουν τα ορθά στοιχεία, διαφορετικά θα φορολογηθούν με βάσει τα δεδομένα που έχει η Εφορία στα χέρια της.

Το ειδοποιητήριο της ΑΑΔΕ σε συνταξιούχους

Η προθεσμία είναι ασφυκτική καθώς λήγει μεθαύριο Παρασκευή 1η Μαρτίου, μετά την πάροδο της οποία η Εφορία θα προχωρήσει στην έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού και θα καταλογιστούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις στους υπόχρεους.

Όπως προαναφέρθηκε λοιπόν, η ΑΑΔΕ στέλνει χιλιάδες email σε μισθωτούς και συνταξιούχους, με τα οποία τους καλεί να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, για αναδρομικές αποδοχές από μισθούς ή συντάξεις που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια, και «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν στις εμπρόθεσμες φορολογικές τους δηλώσεις.

Καλούνται μάλιστα, να δηλώσουν αναδρομικές αποδοχές που έλαβαν την τελευταία δεκαετία ήτοι από το 2013, που έπρεπε να τα δηλώσουν το έτος 2014.

Στους λογαριασμούς των υπόχρεων στο Taxisnet, η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει και συνεχίζει να αποστέλλει μήνυμα στο οποίο αναφέρει πως «σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές Δηλώσεις, η Φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την παρούσα ενημέρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση:anadromika@aade.gr ».

Τι ποσά φόρου θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι

Πάντως όπως επισημαίνουν πηγές της ΑΑΔΕ, οι υπόχρεοι είχαν ειδοποιηθεί αρκετό διάστημα πριν και αυτό το διάστημα κοινοποιούνται υπενθυμίσεις, με την υπόμνηση να αγνοηθεί η ειδοποίηση, εάν έχουν προβεί στην τακτοποίηση της εκκρεμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπόχρεοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις ο φόρος θα επανυπολογιστεί στα εισοδήματά τους, με την προσθήκη και των αναδρομικών, ενώ αν δεν υποβάλλουν την τροποποιητική, η ΑΑΔΕ θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα με ό,τι στοιχεία έχουν οι υπηρεσίες της.

Το «αγκάθι» της δήλωσης των αναδρομικών αποδοχών αφορά πρωτίστως συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά από το ταμείο τους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν τα δήλωσαν, κυρίως επειδή δεν έλαβε η εφορία μέσα στον ίδιο χρόνο την απαραίτητη ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ.

Έτσι, καλούνται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις: Η εκκαθάριση θα φέρει επιπλέον φόρο καθώς, τα αναδρομικά, καταβλήθηκαν χωρίς παρακράτηση φόρου και τώρα θα προστεθούν στα εισοδήματα των ετών που αναλογούν. Με άλλα λόγια στα ποσά των αναδρομικών δεν έγινε καμία παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Όταν λοιπόν τα ποσά των αναδρομικών δηλωθούν, θα φορολογηθούν με τις ισχύουσες κάθε χρονιά κλίμακες με συντελεστές 22% έως 42% το 2015 και 22% έως 45% για το 2016, ενώ ακόμα υψηλότερος θα είναι ο φόρος επί των αναδρομικών για τους συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ δεδομένου ότι επιβάλλονταν  μεγαλύτεροι συντελεστές.

Για παράδειγμα συνταξιούχος με εισόδημα 12.000 ευρώ το 2015 ο οποίος έλαβε 700 ευρώ αναδρομικά θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% δηλαδή 154 ευρώ. Επί των 700 ευρώ θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 2,2% άλλα 15,4 ευρώ. Έτσι ο συνολικός φόρος που θα πρέπει να καταβάλλει για τα αναδρομικά θα είναι 169,4 ευρώ με αποτέλεσμα το τελικό καθαρό όφελος να μειωθεί στα 530,6 ευρώ.

«Αγκάθι» αναδρομικών και για μισθωτούς

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο ΕΦΚΑ απέστειλε στην Εφορία, νέες λίστες με αναδρομικά που καταβλήθηκαν εκτάκτως, αλλά χωρίς οι συνταξιούχοι σε πολλές περιπτώσεις να καταλάβουν τι έπρεπε να κάνουν και έτσι ειδοποιούνται τώρα από την ΑΑΔΕ να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, για να δηλώσουν τα αναδρομικά και να επανυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος, για τα έτη που εισπράχθηκαν τα αναδρομικά.

Ζήτημα αναδρομικών αποδοχών υπάρχει και για τους μισθωτούς που έλαβαν κάποια στιγμή στο παρελθόν έκτακτες αποδοχές, τις οποίες ο εργοδοτικός φορέας που τις κατέβαλε δεν τις δήλωσε έγκαιρα για το έτος που τις κατέβαλε.

Επίσης, σε ότι αφορά στους μισθωτούς, το πρόβλημα δημιουργείται από εργοδότες που δεν καταβάλουν έγκαιρα αποδοχές, εντός του φορολογικού έτους, αλλά δηλώνουν στην εφορία πως τις κατέβαλαν, με αποτέλεσμα να φορολογείται ο εργαζόμενος για ποσά που δεν εισέπραξε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επεκτείνονται τα προνόμια των πολυτέκνων και στις τρίτεκνες οικογένειες – Το πακέτο μέτρων

Μέχρι και σήμερα ως πολύτεκνη οικογένεια λογίζεται αυτή που έχει 4 παιδιά ή περισσότερα. Αυτό δείχνει να αλλάζει, καθώς όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν τέτοιο αριθμό παιδιώ...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ για να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της πράσινης μετάβασης

Στο 14th Annual Capital Link Sustainability Forum, με τίτλο «Βιωσιμότητα – Επενδύσεις & Ανάπτυξη» μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Τ...

Φόρτωση άρθρων...