Σαββάτο
08 Οκτωβρίου 2022

Αναδρομικά: Πότε και πώς θα καταβληθούν για όσους δικαιώθηκαν από το ΣτΕ

Οικονομία

Σταδιακά θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά σε όσους συνταξιούχους δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Πάντως, εκκρεμούν οι κεντρικές πολιτικές αποφάσεις για ενδεχόμενες άλλες λύσεις.

Ο λόγος για όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη έως τον Ιούλιο του 2020 διεκδικώντας την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις τους και τα δώρα για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 (με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία του 2011-12).

Οι συνταξιούχοι αυτοί δικαιώθηκαν από το Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με βάση την απόφαση της ολομέλειας του.

Ωστόσο, η δικαίωση αυτή δεν σημαίνει «αυτόματη» καταβολή των αναδρομικών από το δημόσιο σε όλους όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε μία κεντρική πολιτική απόφαση από την Κυβέρνηση, η οποία, για την ώρα δεν έχει ληφθεί.

Όμως, αυτό τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν σημαίνει πως το δημόσιο θα μείνει αδρανές απέναντι στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μέχρι την λήψη των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο.

Κλειδί για την κινητοποίηση του δημοσίου, δηλαδή την καταβολή των αναδρομικών στην εν λόγω κατηγορία των συνταξιούχων, θα είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων τα οποία εξετάζουν τις προσφυγές τους.

Κάτι που σημαίνει πως η θετική απόφαση τους θα οδηγήσει στην καταβολή των αναδρομικών σε όσους δικαιώνονται από πλευράς e-ΕΦΚΑ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, μιλώντας στο capital.gr, πως η θετική για τους συνταξιούχους απόφαση του ΣτΕ θα μπορούσε να επιταχύνει την εκδίκαση των προσφυγών τους στα κατά τόπους δικαστήρια, επιταχύνοντας έτσι και την καταβολή των αναδρομικών τους από τον e-ΕΦΚΑ.

Σε αυτήν την περίπτωση, η πληρωμή των αναδρομικών θα έπαιρνε την μορφή ενός μπαράζ μηνιαίων καταβολών αναδρομικών προς όσους κατά περιόδους δικαιώνονται από τα κατά τόπους δικαστήρια. Έτσι, ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να "σηκώσει” πιο εύκολα το δημοσιονομικό βάρος της επιστροφής των περικοπών σε αυτήν την κατηγορία των συνταξιούχων.

Εναλλακτικά, στο τραπέζι της κυβέρνησης παίζει να δοθούν, με κεντρική πολιτική απόφαση, τα αναδρομικά "μία και έξω” σε όλους όσους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς η θετική για αυτούς απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου θα οδηγήσει σε θετική απόφαση και των κατά τόπους δικαστηρίων.

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, είτε όχι (είτε εφάπαξ, είτε σε δύο δόσεις, π.χ. πρώτα τα αναδρομικά των επικουρικών και έπειτα των δώρων ή αντίστροφα), αλλά και ο συμψηφισμός των αναδρομικών όλων των συνταξιούχων με την αρνητική προσωπική διαφορά ή ακόμα και τις επικείμενες οριζόντιες αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου 2023.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις: Οι επιδοτήσεις και τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

Επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού εντάσσονται στο π...

Πώς θα λειτουργεί το «καλάθι της νοικοκυράς»

Ένα ειδικό «καλάθι», με προϊόντα των οποίων οι τιμές θα συγκρατούνται σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα για τα νοικοκυριά, θα παρουσιάσουν φέτος οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χ...

Έρχεται το «καλάθι της νοικοκυράς» - Συγκράτηση των τιμών σε 50 βασικά προϊόντα

Συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ για συγκράτηση ανατιμήσεων. Έπεται συνάντηση Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων.