Την αναστολή του ΦΠΑ από το 2006 στις οικοδομικές άδειες αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Economist.
Η αναστολή θα ισχύσει για τρία χρόνια και πρόκειται για μία κίνηση της Κυβέρνησης που ουσιαστικά οδηγεί στην αναγέννηση της αγοράς ακινήτων.
Ακόμα, η απόφαση αυτή οδηγεί στη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών αυξάνοντας την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους και επιτρέποντας τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά τους προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει δύο σημαντικές οικονομικές ειδήσεις η μια εκ των οποία αφορά στην αγορά ακίνητων, στην οποία αναμένεται να δώσει μια σημαντική τονωτική ένεση.
Και αυτό διότι ουσιαστικά η αγορά ακινήτων οδηγείται άμεσα σε μία αναγέννηση προσελκύοντας παράλληλα επενδύσεις και κυρίως αυξάνοντας την απασχόληση.
Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί και το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την οικοδομή.
Η δεύτερη κίνηση στην οποία θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός είναι να εκφράσει την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2021.
Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προαναγγείλει την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας προκαλώντας με τον τρόπο αυτό γενικότερη ασφυξία στην αγορά, δείχνοντας ότι η πορεία αναστροφής της οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό του το οποίο παρομοιάζεται με ένα τρίγωνο το οποίο στη μία πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στη δεύτερη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από "κόκκινα" δάνεια.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις θα τονίσει εκ νέου ότι αυτές μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές.
Στο πλαίσιο αυτό θα αναφερθεί στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, που μπαίνουν στις ράγες της υλοποίησης, μέσα στις πρώτες 100 μέρες της Κυβέρνησης, και ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.