Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Ποιες ανατροπές φέρνει το νομοσχέδιο για τους servicers

Οικονομία Λουκάς Γεωργιάδης
Tags: Servicers

Σημαντικές ανατροπές φέρνει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών απαιτήσεων, καθώς η κυβέρνηση ορθώνει τείχος προστασίας υπέρ των ευάλωτων οφειλετών

Το σχετικό νομοσχέδιο τέθηκε χθες σε διαβούλευση και μάλλον προκαλεί... γκρίνιες στις τράπεζες και τους servicers, ενώ είναι αμφίβολο, αν πραγματικά μπορεί να εξασφαλίσει, όσα υπόσχεται. Για παράδειγμα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα λειτουργήσει η διάταξη που βάζει φρένο στις λύσεις που προτείνουν οι πιστωτές με το... έτσι θέλω, οι οποίες μάλιστα θα απορρίπτονται! Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση των πιστωτών, οι οποίοι μπορούν να προσφύγουν δικαστικά για να αποδείξουν ότι κάποιες παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθείς.

Από την άλλη, σφίγγουν τα... λουριά, καθώς από την 1η Απριλίου, οι servicers πρέπει να παρέχουν στους οφειλέτες προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση, για το ύψος της οφειλής, τις πληρωμές που έχουν γίνει, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κλπ. "Με το νι και με το σίγμα", πρέπει να περιγράφονται όλα και πρέπει να είναι διαφανή, αλλιώς η "καμπάνα" μπορεί να ξεκινήσει από ένα πρόστιμο έως 500.000 ευρώ και να φτάσει στην οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα βγάζει στη... σέντρα τις εταιρείες που κάνουν... ζαβολιές, χωρίς να περιμένει πότε θα αποφανθούν τα δικαστήρια! Πάντως, είναι θετικό το στοιχείο σχετικά με τη διαγραφή έως και 28% της οφειλής, αλλά και για το επιτόκιο, το οποίο ορίζεται στο 3% σταθερό για 3  χρόνια.

Μεταξύ των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η άρση της υποχρέωσης του οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα το δικαίωμα επαναγοράς ακινήτου. Παράλληλα, προβλέπεται ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής τους αξίας ή της τιμής πρώτης προσφοράς, ενώ από την έκπτωση αυτή θα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και ο οφειλέτης κατά την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς, όπως θα προσδιοριστεί στη σχετική υπουργική απόφαση.

Εκεί που πραγματικά θα πάρουν "φωτιά" τα... τόπια, είναι η περίπτωση αίτησης για πτώχευση, καθώς θα αναζητούνται αυτομάτως οικονομικά στοιχεία από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις απάτης. Βέβαια, μάλλον είναι δύσκολο να καταθέσει κάποιος αίτηση πτώχευσης και να διαθέτει ακίνητα ή καταθέσεις ή άλλα δηλωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Τέλος, συστήνεται Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, όπου θα καταχωρούνται όλα τα δεδομένα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν πιστώσεις, καθίστανται υποχρεωτικές οι συναλλαγές των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS), με σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού τους, ενώ οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων (ΕΠΠ) θα μπορούν να χορηγούν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια. Ως προς το τελευταίο, φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, κατά την οποία θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρονικό «μπλόκο» σε ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ

Καθιέρωση κλιμακωτών προστίμων για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας και ηλεκτρονικό «μπλόκο» σε οχήματα που δεν είναι ασφαλισμένα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ...

Φόρτωση άρθρων...