Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

«Ανάχωμα» στην ακριβή ενέργεια: Νέο πακέτο στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή του οποίου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, θα κυμαίνεται από 50% έως 70%.

Κάποιες πρώτες λεπτομέρειες για το πακέτο στήριξης έδωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Όπως είπε η επιδότηση συνεχίζεται, θα στηριχθούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις όπως έγινε και με το πακέτο Ιανουαρίου το οποίο ήταν στα 400 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η επιδότηση για το ρεύμα θα είναι στο 70% του αυξημένου κόστους για τα νοικοκυριά  και στο 50% του αυξημένου κόστους για τις επιχειρήσεις.  

Αναφορικά με την κακοκαιρία ο Κώστας Σκρέκας δεν ήταν σε θέση να πει πώς θα αποζημιωθούν τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η αποζημίωση θα αφορά εκείνα που έμειναν χωρίς ρεύμα πάνω από 24 ώρες.

Τέλος έκανε γνωστό ότι θα αυξηθεί η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αλλά και το κόστος απόσυρσης.

Την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους προανήγγειλε και  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός είπε ότι τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών έδωσε 400 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σημειώνοντας ότι μπορεί αυτό το ποσό να μην καλύπτει το σύνολο της αύξησης του κόστους της ενέργειας, αλλά μέρος αυτής.

«Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τον Φεβρουάριο η επιδότηση στο ρεύμα αναμένεται να είναι από 42 έως 50 ευρώ, αλλά και εκπτώσεις για τις πρώτες 300 kWh/μήνα.

Η επιδότηση φαίνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό και δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Αντίστοιχα για το φυσικό αέριο, αναμένεται να ανακοινωθεί επέκταση της επιδότησης εντός της εβδομάδας.

Δείτε το βίντεο του MEGA:
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Κοινωνικός Τουρισμός»: Μέχρι πότε μπορούν να κάνουν τις διακοπές του όσοι πήραν επιταγές το 2023

Όσοι πήραν το 2023 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους μέχρι τέλος Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, οι δι...

Συντάξεις: Πότε θα αποφανθεί οριστικά το Ανώτατο Δικαστήριο για την χορήγηση ή μη των 2,5 δισ. ευρώ αναδρομικών

Σε πρώτη φάση η απόφαση εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει περίπου 350.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει σε προηγούμενα δικαστήρια και είχαν δικαιωθεί ως προς τις περικοπές

Φόρτωση άρθρων...