Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Για ποιες υπάρχει μεγάλη ζήτηση

Οικονομία

Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για μη ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας www.allazosyskevi.gov.gr στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», ενώ όπως φαίνεται μεγάλη ζήτηση σε κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες.

Το πρόγραμμα έχει στόχο την αντικατάσταση παλαιών οικιακών συσκευών και επιδοτείται με 150 εκατομμύρια ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Το ύψος της επιδότησης για κάθε συσκευή κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% και τα ανώτατα όρια επιδότησης είναι από 135 έως 710 ευρώ βάσει διαφόρων κριτηρίων (εισόδημα, τύπος κατοικίας, χαρακτηριστικά συσκευής κ.λπ.). Η επιδότηση αλλάζει ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, ενώ υπάρχει ανώτατο όριο.

Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθήνας θα επιδοτηθεί με 440 ευρώ για αγορά κλιματιστικού 9.000 BTU, ενώ ένας κάτοικος νησιού θα επιδοτείται με 320 ευρώ λόγω μειωμένου ΦΠΑ.

Για ένα κλιματιστικό 24.000 BTU το ανώτατο ποσό επιδότησης θα φτάνει τα 710 ευρώ.

Οι τέσσερις κατηγορίες επιδότησης

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειες, λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση.

Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).
  • Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Για τις αιτήσεις δεν απαιτούνται δικαιολογητικά. Τα μόνα που χρειάζεται να έχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι οι κωδικοί Taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας τους.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ένα voucher που αντιστοιχεί σε μία συσκευή, άρα ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορούν να λάβουν είναι τρία.

Στα vouchers θα αναγράφεται ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα και ο ΑΦΜ του ωφελουμένου, το κινητό τηλέφωνο, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, η διεύθυνση κατοικίας και ο αριθμός παροχής.

Για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών θα καταρτιστεί μια λίστα με τους προμηθευτές, ενώ θα πρέπει να είναι ενεργειακής κλάσης Α2+ και πάνω. Η πλατφόρμα ενεργοποιείται σταδιακά για τα ΑΦΜ ως εξής:

Στις 24 Ιουνίου τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0
Από την εξοικονόμηση αυτή εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος δημοσιεύεται λίστα με όλους τους εγκεκριμένους προμηθευτές. Όταν κλείσει η πλατφόρμα στις 5 Ιουλίου, όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν σε λίστα με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή οικονομικά και κοινωνικά.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών έως τις 2 Απριλίου λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας

Παράταση έως και στις 2 Απριλίου των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) λόγω της ειδικής αργίας των διατραπεζικών συναλλαγών εξ...

Φόρτωση άρθρων...