Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Πακέτο στήριξης 870 εκατ. ευρώ με αύξηση συντάξεων, μείωση φόρων και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε γραφικότητα στις Βρυξέλλες… Αν το βράδυ των Ευρωεκλογών προκύψει ένα πολιτικό μωσαϊκό, αυτό θα είναι επιζήμιο για την οικονομία», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης για τις Ευρωεκλογές, στο 9ο Delphi Economic Forum. 

«Οι ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία σε αντίθεση με την περιρρέουσα άποψη ότι συμβαίνει το αντίθετο. Στις Βρυξέλλες λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. επισημαίνοντας ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η πολιτική και η οικονομική σταθερότητα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε ακόμη στις φοροελαφρύνσεις και στην αύξηση των δαπανών που ήδη έχουν προϋπολογιστεί για το 2025.

«Παραμένουμε στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με κόστος 215 εκατ. ευρώ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. ευρώ
  • Μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης με κόστος 100 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση συντάξεων με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές 

Όλα μαζί τα μέτρα, ανέφερε ο υπουργός, φτάνουν περίπου τα 870 εκατ. ευρώ. 

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα των POS ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έντεκα διαφορετικές πρωτοβουλίες. «Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσες πολλές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 2023 "είχαμε 500 εκατ. ευρώ παραπάνω έσοδα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Τι είπε ο Χατζηδάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

 

Αναφερόμενος στις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα POS αναγνώρισε ότι υπάρχουν ενστάσεις από πλευράς αγοράς και πρότεινε ότι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες πρέπει να βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα» η οποία περιλαμβάνει και το IRIS με μηδενικές προμήθειες και πολύ χαμηλές χρεώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά αν δεν υπάρξει μείωση των προμηθειών από τις τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι είναι το «νούμερο ένα στα μάτια της κυβέρνησης» και έδωσε ως παράδειγμα τη μείωση πάνω από 2% σε είδη όπως τα απορρυπαντικά και οικιακής χρήσεως.

Επίσης, για το θέμα των επενδύσεων διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο το real estate που προσελκύει επενδυτές, αλλά υπάρχουν και μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτές της Google, της Microsoft και άλλων μεγάλων εταιρειών που δεν αφορούν τον τομέα του real estate , αλλά είναι παραγωγικές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πότε λήγει η παράταση για φορολογικές δηλώσεις, ΦΠΑ, τέλη και βεβαιωμένες οφειλές

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Οι φορολογούμενοι πλέον έχουν στη διάθεση τους περισσότερο χρόνο για να υποβάλλουν τι...

Φόρτωση άρθρων...