Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Barclays: Ελάχιστες οι πιθανότητες να μπει η Ελλάδα στο QE πριν τις γερμανικές εκλογές

Οικονομία

Η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους παραμένει το μεγάλο αγκάθι, σημειώνει η Barclays σε νέο της note μετά την συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, τονίζοντας πως το QE αναμένεται να αργήσει πολύ ακόμη, μετά (έως και πολύ μετά) τις γερμανικές εκλογές.

Η Ελλάδα προχώρησε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου της προγράμματος διάσωσης, που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2016, σημειώνει η Barclays, σύμφωνα με το Capital.gr.

Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, τα μέτρα τα γνωρίζαμε λίγο-πολύ εδώ και αρκετές εβδομάδες, ωστόσο αυτό που έλειπε ήταν οι λεπτομέρειες.

Η ελληνική Βουλή θα πρέπει τώρα να επικυρώσει τα μέτρα κοντά στις 16 Μαΐου (που θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και το 2020), που αφορούν μειώσεις επιδομάτων, συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, τροποποιήσεις στο εργατικό δίκαιο, άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Βουλή θα ψηφίσει επίσης σε ξεχωριστό νομοσχέδιο τα αντίμετρα τα οποία θα ισχύσουν εάν η κυβέρνηση υπερβεί τους δημοσιονομικούς της στόχους. Το αυριανό Euroworking μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης κατά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Με τις συνομιλίες να έχουν πάρει θετική τροπή από τον Φεβρουάριο, αυτή η προκαταρκτική συμφωνία επιβεβαιώνει την πάγια άποψη της Barclays, ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο, δεν κινδυνεύουν να μην τηρηθούν.

Πολύ πιο σημαντικές ωστόσο είναι οι επικείμενες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, ειδικά τη στιγμή που ο ESM δήλωσε ότι η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί "με περαιτέρω συζητήσεις τις προσεχείς εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση βιώσιμου χρέους της Ελλάδας".

Αν και η Barclays διατηρεί την εκτίμησή της ότι η ΕΚΤ δεν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE πριν από το 2018, σημειώνει πως υπάρχει ενδεχόμενο αυτό να συμβεί νωρίτερα, ωστόσο υπογραμμίζει τη σημασία του πολιτικού χρονοδιαγράμματος, ιδίως με τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές να αναμένονται στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...