Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Bloomberg: Άπιαστη ακόμη η συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μια συμφωνία για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει άπιαστη. Αυτό τονίζει το Bloomberg και αναφέρει ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς οι ηγέτες των κρατών προετοιμάζονται για τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας όπου και θα συζητήσουν τρόπους περιορισμού μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί να ωθήσει σε ύφεση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αμφιλεγόμενη ιδέα της επιβολής ορίου στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν μεταξύ των 27 εθνών, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γνώση του θέματος.

Ακόμα και οι υπέρμαχοι του πλαφόν δεν έχουν καταλήξει ως προς το δυνητικό εύρος και τον σχεδιασμό του, ενώ οι αντίπαλοι ανησυχούν για την ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς η Ρωσία έχει κόψει τις αποστολές στην περιοχή μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Κοινή επιστολή της Ελλάδας με τέσσερις χώρες της Ε.Ε. για πλαφόν

Πάντως, ότι την Πέμπτη η Ελλάδα απέστειλε κοινή επιστολή μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία, την Ολλανδία και το Βέλγιο προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Για να περιορίσουν την κρίση, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να εγκρίνουν μια σειρά βημάτων για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της συμμαχίας και να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τα πλεονεκτήματά της στη διαπραγμάτευση συμβάσεων φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. 

Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν την ενίσχυση του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινές αγορές φυσικού αερίου και τη θέσπιση ενός νέου δείκτη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αφού το τρέχον σημείο αναφοράς δεν αντικατοπτρίζει την ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και έπεται των ανακοινώσεων που αναμένεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, για ένα σύνολο μέτρων για την αντιμετώπιση των τιμών του φυσικού αερίου στις 18 Οκτωβρίου. 

Οι ηγέτες θα δώσουν μια πολιτική καθοδήγηση σχετικά με το πακέτο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί -και ενδεχομένως τροποποιηθεί- από τους υπουργούς προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Τα σενάρια που εξετάζει η Ε.Ε. για τον περιορισμό των τιμών

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ότι θα εξετάσει εάν θα υποβάλει νομοθεσία που θα περιορίζει προσωρινά την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ωστόσο, ένα τόσο στενό πλαφόν, το οποίο θα μπορούσε να βασιστεί σε έναν μηχανισμό που έχει ήδη εισαχθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, εξακολουθεί να αμφισβητείται από ορισμένα κράτη μέλη, την ώρα που οι πολιτικές δηλώσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειάζονται ομόφωνη έγκριση.

Και ενώ μια ολοκληρωμένη λύση για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό ότι το μπλοκ χρειάζεται μια σειρά μέτρων για να μειώσει τον αντίκτυπο της κρίσης στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που πλήττονται από τους υψηλούς λογαριασμούς. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ευελπιστούν ότι τα σχέδιά τους θα έχουν ήδη κάποιο αντίκτυπο στην ευμετάβλητη αγορά, παρόμοιο με εκείνο της δέσμευσης της G7 να εργαστεί για τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου που ώθησε προς τα κάτω το κόστος του αργού.

Για να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές στις διαπραγματεύσεις με εναλλακτικούς προμηθευτές, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί επίσης να υποστηρίξουν την ενίσχυση της πλατφόρμας για κοινές αγορές και την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις συνομιλίες, είπε ο αξιωματούχος. 

Ενδέχεται να υποστηρίξουν την υποχρεωτική συμμετοχή των ενεργειακών εταιρειών σε αγορές για πλήρωση αποθήκευσης αερίου πριν από την επόμενη περίοδο θέρμανσης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται μειώσεις στα πρόστιμα - Από το Μάϊο η πληρωμή με τον μήνα

Μειώσεις στα πρόστιμα από το 2025 φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών για όσους καταβάλλουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας τους. Στα σχέδια του Υπουργείου είναι τα πρόστιμα από την ...

Δώρο Πάσχα: Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες – Πότε εκπνέει η προθεσμία πληρωμής

Αντίστροφα μετρά η προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από τους εργοδότες. Tο Δώρο Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους στο...

Φόρτωση άρθρων...