Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Bloomberg για DBRS: Η σημαντικότερη αναβάθμιση της Ελλάδας μετά την οικονομική κρίση

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον DBRS αναφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την επενδυτική βαθμίδα των ελληνικών ομολόγων.

Πρόκειται για τον πρώτο από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οίκους αξιολόγησης, ο οποίος δίνει στην Ελλάδα ξανά την επενδυτική βαθμίδα έπειτα από 13 χρόνια.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία BBB (low) με σταθερές προοπτικές είναι «η σημαντικότερη αναβάθμιση της χώρας από την κατηγορία ‘σκουπίδια’ μετά την οικονομική κρίση που τη συγκλόνισε πριν περισσότερο από μία δεκαετία».

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά άλλωστε ότι «εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί σφραγίδα έγκρισης της οικονομικής ατζέντας του (Έλληνα) πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, o DBRS είναι ένας από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κάτι που σημαίνει ότι πλέον η αξία των ελληνικών ομολόγων δεν θα μειώνεται περισσότερο από το κανονικό όταν χρησιμοποιούνται ως εγγύηση σε ενέργειες επαναχρηματοδότησης».

Έπειτα από πολλά χρόνια η ελληνική οικονομία κατέκτησε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, με τους αναλυτές να μιλούν για μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές. Ειδικότερα αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα σε BBB- από ΒΒ+. 

Όπως αναφέρει το report της DBRS το «track record» της ελληνικής οικονομίας είναι «ιστορικό» και καλεί την κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημοσίου χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται. 

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η στήριξη της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης δεν εμπόδισε την ελληνική οικονομία από το να καταφέρει πλεόνασμα 0,1% το 2022 και εκτιμούν πως φέτος το πλεόνασμα θα φτάσει το 1,1% και το 2,1% το 2024. 

Υπενθυμίζεται πως από το 2020 το χρέος έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ανάπτυξη είναι ισχυρή και η κυβέρνηση έχει μιλήσει για την εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Η DBRS αναφέρει πως το 2022 ήταν δύσκολο για την ελληνική οικονομία καθώς οι διεθνείς αβεβαιότητες στις αγορές εντάθηκαν. 

Ωστόσο «η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα καταγράφοντας ανάπτυξη 5,9% με βελτίωση σε όλους τους επιμέρους τομείς. 

Από την αγορά εργασίας, την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τον τουρισμό» αναφέρει η έκθεση. Και προσθέτει πως «ο ρόλος των επενδύσεων είναι κομβικός για να μην υπάρξουν καθοδικοί κίνδυνοι. 

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αντανακλά επίσης τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεσμικά της όργανα και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από τα εργαλεία και τα χρηματοδοτικά οφέλη της Ευρώπης σε περιόδους κρίσεων και αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας που οδηγεί στην επενδυτική βαθμίδα» συμπληρώνουν οι αναλυτές.

Στις 20 Οκτωβρίου έρχεται η σειρά της Standard & Poor's και την 1η Δεκεμβρίου της Fitch που βαθμολογούν την Ελλάδα επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από το investment grade, με τον πρώτο οίκο ήδη να έχει αναβαθμίσει τις προοπτικές της οικονομίας σε «θετικές».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...