Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Bloomberg: Γιατί τα νέα ελληνικά 10ετή ομόλογα έγιναν ανάρπαστα

Οικονομία

Το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ αντλεί η Ελλάδα από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Το ομόλογο προσέλκυσε εκρηκτική ζήτηση, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η υψηλή ζήτησε έφερε τη μείωση της απόδοσης στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps (από 85 μονάδες βάσης αρχικά), δηλαδή περίπου στα επίπεδα του 3,45%.    
Το Bloomberg αποδίδει το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα στη «βιασύνη» των επενδυτών να προλάβουν τις μειώσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και παράλληλα μιλά και για μια ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς, μετά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή επέτρεψαν στην Ελλάδα να μειώσει τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της σχεδόν κατά 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους δώδεκα μήνες, στο 3,2%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση –με μεγάλη διαφορά- σε όλο τον κόσμο, τονίζει το Bloomberg.

«Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά assets», αναφέρει ο Kaspar Hense, διαχειριστής της RBC BlueBay Asset Management. «Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, οι διαρθρωτικές τάσεις είναι πολύ θετικές. Η Ελλάδα είναι μια καλή περίπτωση ομολόγων ακόμα και στο επίπεδο του BBB-».

Ο Kaspar Hense βλέπει περιθώρια για περαιτέρω μείωση των spreads και εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν κάτω από εκείνες των ισπανικών, που σήμερα κινούνται στο 3,1%.

Με τη σημερινή δημοπρασία, η Ελλάδα έχει καλύψει το 40% από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που στοχεύει να αντλήσει φέτος.

Ο Gareth Hill, διαχειριστής της Royal London Asset Management, επισημαίνει ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, κάτι που τα βοηθά να προσελκύσουν νέους επενδυτές.

Ο Vasco Teles, διαχειριστής της Grupo Novo Banco Gestão de Activos στη Λισαβόνα, αγοράζει τα νέα δεκαετή, καθώς εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον επιτρέπει περιθώρια για κέρδη.

O ΟΔΔΗΧ θέλησε να εκμεταλλευτεί με τη σημερινή δημοπρασία το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, εν μέσω του πιο δραστήριου Ιανουαρίου για τις εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων όλων των εποχών. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιλέχθηκε για την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2024, καθώς διαπιστώνεται μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να προλάβουν τις μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.  

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα, με μπαράζ θετικών σχολίων, προσδοκίες για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μέσα στο 2024 αλλά και εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, ως αποτέλεσμα και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έλεγχοι, πρόστιμα και πλατφόρμες στη μάχη κατά της ακρίβειας - Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι

Με αυξημένους ελέγχους στην αγορά από κλιμάκια υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης (ΔΙΜΕΑ κτλ), των Περιφερειών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπό την απειλή εξοντωτικών...

Φόρτωση άρθρων...