Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Bloomberg: Η Ελλάδα και έξι ακόμα πιέζουν για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Η πρόταση της Κομισιόν είναι ανεπαρκής

Οικονομία

Να τεθεί ένα περισσότερο αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ζητούν η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έγγραφό τους εν όψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας.

Αυτές οι χώρες θεωρούν ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα μπορέσει βοηθήσει τους καταναλωτές με τους λογαριασμούς ενέργειας.

Σε έγγραφο που είδε το Bloomberg, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών, τo οποίο θα κινείται ανάλογα με τις τιμές σε βασικούς διεθνείς κόμβους.

  • Οι απαιτήσεις των επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πλαφόν έχουν ως εξής:
  • Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ).
  • Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.
  • Δεν έχει οριστεί χρονικό διάστημα για το ανώτατο όριο.

Επίσης, οι χώρες προτείνουν την κατάργηση του δεύτερου όρου της Κομισιόν σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

Η πρόταση της Επιτροπής απαιτεί οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι κατά τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές του LNG για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Το έγγραφο σημειώνει ότι η απαίτηση για δύο διαδοχικές εβδομάδες «δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσων θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές». Στην πράξη, βάζοντας το «κατώφλι» πολύ ψηλά δεν μπορούν να αποτραπούν επεισόδια με υπερβολικές τιμές, σημειώνει το έγγραφο.

Υπάρχει φόβος ότι το ανώτατο όριο που περιγράφει η Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδεύεται από συνθήκες αγοράς που ίσως δεν υλοποιηθούν ποτέ. Το πλαφόν δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Στην τελική ευθεία για την υπουργική σύνοδο

Οι διεργασίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 13 Δεκεμβρίου. Οι διαφορές είναι πολλές μεταξύ των «27» και απειλούν να «σύρουν» ακόμη και στην εκπνοή του 2022 την όποια συμφωνία.

Από την μία πλευρά οι χώρες του μπλοκ του εγγράφου -Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα και άλλες- που θεωρούν ότι τα όρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δυσλειτουργικά. Αφετέρου, χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία που βλέπουν τις κινήσεις αυτές με καχυποψία και άρνηση.

Η Ισπανία θεωρείται ότι γενικά υποστηρίζει την πρόταση. Άγνωστη -όσο και κρίσιμη- παράμετρος είναι η υποστήριξη της Γαλλίας.

Η Τσεχία, που κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών από 275 ευρώ που πρότεινε η επιτροπή στα 264 ευρώ, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που είδε το Bloomberg. Προτείνει παράλληλα μείωση του χρονικού ορίου από τις δύο εβδομάδες σε πέντε ημέρες. Ωστόσο, αν και συμβιβαστική, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις χώρες που ζητούν μια πιο ρεαλιστική λύση.

Αν οι «27» δεν βρουν λύση σε επίπεδο υπουργών, το θέμα θα πάει σε επίπεδο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής αργότερα, με ένα ακόμη συμβούλιο υπουργών προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σημαντικές αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα, μειώσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα τον Ιανουάριο – Τι αλλάζει τι αναμένεται

Η εβδομάδα που ξεκινά αναδεικνύεται κρίσιμη για την Ελλάδα, με τη Eurostat να ανακοινώνει την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο και την ΕΚΤ να προσανατολίζεται...

Φόρτωση άρθρων...