Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

CNBC: Η Ελλάδα από «προβληματικό παιδί» της Ε.Ε. σε «πρότυπο μεταρρυθμίσεων»

Η Ελλάδα παύει να είναι το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης αναφέρει το CNBC, σχολιάζοντας την ανοδική πορεία που ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο έτος.

Το δίκτυο αναφέρει πως οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν μεγάλα κέρδη (ράλι 6,63%) τη Δευτέρα μετά τις Εθνικές Εκλογές και την νίκη της Νέας Δημοκρατίας με απροσδόκητα μεγάλο ποσοστό ψήφων.

Η νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με 40,8%, δημιουργώντας διαφορά της τάξεως του 20,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναπτέρωσαν το ηθικό των επενδυτών, ανεβάζοντας τον Γενικό Δείκτη σχεδόν 7% υψηλότερα, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις παγκόσμιες αγορές.

Η ισχυρή αυτή κίνηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars Wealth Management, Γιώργο Λαγαρία, οφείλεται εν μέρει στο μέγεθος της ελληνικής αγοράς και στην ανησυχία που προκάλεσε στους επενδυτές το σενάριο μιας τρικομματικής η τετρακομματικής προοδευτικής συγκυβέρνησης.

Ωστόσο η ανάλυση του Reuters δεν αρκείται στον σχολιασμό του ράλι της Δευτέρας, αλλά αξιολογεί και την περίπου 30% άνοδο που σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2023, αγγίζοντας τα προ δεκαετίας επίπεδα. όπως εκτιμάται η κίνηση αυτή οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί και την επιτυχία των βραχυπρόθεσμων οικονομικών στόχων.

«Η εν ενεργεία κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις», είπε, και οι επενδυτές αναμένουν τώρα το είδος της σταθερότητας που είναι πιθανό να προέλθει από μια ισχυρή πλειοψηφία.

Υπάρχουν αρκετοί βασικοί τρόποι με τους οποίους εξασφάλισε αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια της θητείας της στην κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2019, δήλωσαν οικονομολόγοι και αναλυτές στο CNBC.

Η πρώτη ήταν να γίνουν σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση των απαρχαιωμένων γραφειοκρατικών συστημάτων της Ελλάδας σε τομείς όπως η φορολογία, επιταχύνοντας και εκσυγχρονίζοντας τα συστήματα για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.

Αρκετές οικονομικές επιτυχίες έχουν επίσης προσελκύσει την προσοχή: η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο υψηλός αλλά μειούμενος λόγος χρέους προς ΑΕΠ, η συνεχής αύξηση της απασχόλησης και η αύξηση των καταθέσεων, της κατανάλωσης και των εταιρικών εσόδων.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν 5,9% το 2022, πολύ πάνω από το 3,5% της ευρωζώνης, και προβλέπεται από την ελληνική κεντρική τράπεζα στο 2,2% το 2023, σύμφωνα με το Reuters. Από αυτή την εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας έφτασε σε χαμηλό 24 ετών έναντι της Ιταλίας, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλότερο κίνδυνο.

Επίσης, η ελληνική κεντρική τράπεζα περιμένει με ανυπομονησία την προσδοκώμενη αναβάθμιση της οικονομίας της από junk σε investment grade, την οποία η Goldman Sachs αναφέρει ότι βρίσκεται «στο μεταίχμιο» να λάβει.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Reuters: Το 2024 η ελληνική οικονομία «θα εκτοξευτεί» - Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στη χώρα

Στα εντυπωσιακά οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, σε σημερινό άρθρο του. Το 2024 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομί...

Φόρτωση άρθρων...