Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Δάνεια: Ποιές αλλαγές εξετάζονται – Κυβέρνηση και τράπεζες αναζητούν τρόπους για να ενταχθούν περισσότεροι στη ρύθμιση

Οικονομία

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο υπoυργείο Οικονομικών που θα δέχεται τις αιτήσεις δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να λάβουν επιδότηση 50% της αύξησης από την άνοδο του επιτοκίου.

Δικαιούχοι είναι οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίες είχαν στεγαστικό δάνειο τον Ιούλιο (δεν αφορά νέα δάνεια, ύστερα από τις 14 Δεκεμβρίου 2022). Αφορά περίπου 30.000 δανειολήπτες, οι οποίοι ταυτόχρονα πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 

Το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να φτάνει μέχρι 7.000 ευρώ (συν 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με ανώτατο όριο 21.000 ευρώ).

Η μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας είναι 180.000 ευρώ και συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.

Μέτρα που εξετάζονται

Εξετάζεται επιμήκυνση δανείων των ενήμερων δανειοληπτών (κυρίως όσων είναι στο όριο να «κοκκινίσουν»).

Υποχρεωτική διαμεσολάβηση όταν απορρίπτεται η αίτηση του οφειλέτη στη πλατφόρμα.

Σύντμηση της χρονικής διάρκειας της ρύθμισης που δίνουν τα Funds με ανταλλαγή μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος (Τα funds ζητούν να μειωθούν τα χρονικά όρια της ρύθμισης και δέχονται ως αντάλλαγμα να αυξηθεί το ποσοστό του κουρέματος).

Τη διαγραφή 35.000 αιτήσεων που εκκρεμούν, καθώς οι οφειλέτες τις έχουν εγκαταλείψει σε κάποια από τα στάδια υποβολής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Reuters: Το 2024 η ελληνική οικονομία «θα εκτοξευτεί» - Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στη χώρα

Στα εντυπωσιακά οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, σε σημερινό άρθρο του. Το 2024 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομί...

Ισχυρή και ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης του Reuters στην ελληνική οικονομία και τον Μητσοτάκη

Το... "πετσωμένο" Reuters "χτύπησε" και πάλι χθες υπέρ της Ελλάδας, μέσω ενός διθυραμβικού άρθρου, το οποίο, συνιστά ηχηρή και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την ελληνική οικονο...

Αναδρομικά έως 6.254 ευρώ στο επίδομα μητρότητας - Επέκταση καταβολής σε 10.000 νέες μητέρες

Τέλος Απριλίου αναμένεται η χορήγηση των αναδρομικών (με βάση υπολογισμού από τις 24 Σεπτεμβρίου) της επέκτασης του επιδόματος μητρότητας σε 10.000 νέες μητέρες ελεύθερες επαγγελμα...

Φόρτωση άρθρων...