Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Δάνεια: Πόσο επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση των επιτοκίων της EKT – Παραδείγματα

«Φωτιά» στα νοικοκυριά έχουν βάλει οι συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια, καθώς επηρεάζουν τις δόσεις των δανείων.
Οι δανειολήπτες είναι προβληματισμένοι μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων που έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό.

Όσο τυπικοί και να θέλουν να είναι οι πολίτες που έχουν δανειστεί είτε για να βάλουν την οικογένειά τους κάτω από ένα κεραμίδι είτε για να στηρίξουν την επιχείρησή τους και κατ’ επέκταση και το μέλλον της οικογένειάς τους το μόνο που καταφέρνουν είναι να πληρώνουν τόκους.

Παράδειγμα επιβάρυνσης δανείου

Στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ

Διάρκειας: 20 έτη

  • 535€ (αρχική δόση) Ιούνιος 2022
  • 565€: Ιούλιος 2022 / 0, 50 (30€ επιβάρυνση)
  • 605€: Σεπτέμβριος 2022 / 1,25 (70€ επιβάρυνση)
  • 640€:Νοέμβριος 2022 / 2,00 (105€ επιβάρυνση)
  • 670€: Δεκέμβριος 2022 / 2,50 (135€ επιβάρυνση)
  • 700€: Φεβρουάριος 2023 / 3,00 (165€ επιβάρυνση)
  • 730€: Μάρτιος 2023 / 3,50 (195€ επιβάρυνση)

Άρα,

  • Μηνιαία επιβάρυνση: 195€
  • Ετήσια επιβάρυνση: 2.340€

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι αιτίες απόρριψης των ρυθμίσεων από τις τράπεζες

  • Ανεπαρκής οικονομική δυνατότητα ενεχομένων/αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης της αιτούμενης ρύθμισης
  • Μη συμμετοχή όλων των ενεχομένων (συνοφειλετών ή/και εγγυητών)
  • Επίκειται πλειστηριασμός εντός των επομένων τριών μηνών
  • Αίτημα οφειλέτη για ρύθμιση μόνο με φορείς του Δημοσίου
  • Ο οφειλέτης βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης απόφασης από το Ν. Κατσέλη

«Πλήρωνα δόση δανείου 1.088 ευρώ και πήγε στα 1.500 ευρώ»

Ο κ. Βασίλης, μίλησε στο Κοινωνία Ώρα MEGA» για την δόση του δανείου του, λέγοντας πως πλέον δεν είναι σε θέση να το αποπληρώνει μετά τις νέες αυξήσεις στα επιτόκια.

«Εγώ ξεκίνησα με μία σταθερή δόση στα 1088 ευρώ, σταθερό για 3 χρόνια και μετά έγινε κυμαινόμενο. Τώρα με την αύξηση που έγινε στα επιτόκια τον Δεκέμβριο, εκτοξεύθηκε σχεδόν στα 1.500 ευρώ, μιλάμε για αύξηση 30% μηνιαίως. Τώρα τον Μάρτιο δεν έχει περάσει ακόμα η αύξηση, περιμένω. Είναι μία δυσάρεστη έκπληξη.

Πλέον δεν μπορώ ανταπεξέλθω, γιατί και η αρχική δόση ήταν μεγάλη, βέβαια την έβγαζα εις πέρας. Υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες κατά καιρούς, μέχρι τώρα μπορούσα να ανταπεξέλθω», είπε ο δανειολήπτης.

«Επικοινώνησα με την τράπεζα και μου έκαναν μία προσφορά τηλεφωνικά. Να μου αυξήσουν τη δόση για εφτά χρόνια, με ένα επιτόκιο σταθερό για τρία χρόνια στα 1200 ευρώ και μετά να το επαναδιαπραγματευθούμε», συμπλήρωσε ο δανειολήπτης.

Η δικηγόρος Νανά Παπαδογεωργάκη, επεσήμανε πως ο κ. Βασίλης θα πρέπει να προσέξει κάποια σημεία της τηλεφωνικής προσφοράς.

«Πρέπει να προσέξετε γιατί είναι καινούρια σύμβαση, όταν μετατρέπεται σε σταθερό είναι καινούρια σύμβαση. Θα ξεκινάτε να πληρώνετε για αρκετά χρόνια τόκους και μετά θα αρχίσετε να πληρώνετε κεφάλαιο. Δεν θα ισχύει η παλιά σύμβαση. Θα ξεκινήσει με δόση που δεν ξέρω εάν θα είναι συμφέρουσα», επεσήμανε η Νανά Παπαδογεωργάκη.

«Έχω δώσει σχεδόν 100.000 ευρώ και είναι σαν να μην έχω δώσει τίποτα έως τώρα. Όταν αυξάνουν το δάνειο για εφτά χρόνια επιπλέον είναι σαν να μην έχω πληρώσει τίποτα», τόνισε η δικηγόρος.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται μειώσεις στα πρόστιμα - Από το Μάϊο η πληρωμή με τον μήνα

Μειώσεις στα πρόστιμα από το 2025 φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών για όσους καταβάλλουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας τους. Στα σχέδια του Υπουργείου είναι τα πρόστιμα από την ...

Άμεσα η μείωση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές με POS - Ποιοι και πόσο ωφελούνται

Εκατομμύρια συναλλαγές που γίνονται καθημερινά σε περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές και μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου θα ωφεληθούν από τη μείωση, στο μισό, των τραπεζικών π...

Φόρτωση άρθρων...