Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Με οικογενειακό εισόδημα ως 45.000 ευρώ το νέο Fuel Pass

Τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στα καύσιμα, με το ενισχυμένο Fuel Pass που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η ενίσχυση απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς, ενώ θα υπάρξει και μια ξεχωριστή παρέμβαση για αγρότες, καθώς επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο που αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ακόμα, επεκτείνεται, η κρατική επιδότηση στο ντίζελ με 12 λεπτά ανά λίτρο «ώστε να συγκρατηθούν κατά το δυνατόν οι αυξήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα:

-Παρεμβαίνουμε για να ενισχύσουμε κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα και τη μεσαία τάξη. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σκαρφαλώνει στο 6,8% για το 2022, υπερδιπλάσιος από τις προβλέψεις κι επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

- Στο πλαίσιο αυτό:

1. Ενισχύουμε κάρτα καυσίμων για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο. Με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα το 2021 ως 30.000, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού, ως τα 45.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι οδηγοί είναι 3,1 εκατομμύρια. Στην ηπειρωτική χώρα, αυξάνεται η επιδότηση στα 80 ευρώ για την κατανάλωση βενζίνης στην αντλία. Στη νησιωτική Ελλάδα η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ.

Η επιδότηση απομειώνει τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά του ευρώ και ρίχνει την τιμή κάτω από τα 2 ευρώ, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

2. Επιδοτούμε το ντίζελ με 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, ώστε το όφελος να ανέβει στα 15 λεπτά. Το κόστος είναι στα 115 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 315 εκατ. ευρώ, οι πόροι προέρχονται από καλύτερη εκτέλεση προϋπολογισμού. Τα μέτρα αυτά ξεπερνούν σε κόστος τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, είπε: «Οι πολίτες έχουν εξοικείωση με υφιστάμενη πλατφόρμα για το Fuel Pass. Δίνουμε αυτή τη βοήθεια γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ υψηλός το 2021, η ανάπτυξη αυτή είναι ποιοτική, καθώς είχαμε ρεκόρ εξαγωγών. Ταυτόχρονα, είχαμε μείωση της ανεργίας. Η αυξημένη ανάπτυξη έχει αντανάκλασξη και στα δημόσια έσοδα, είχαμε υπέρβαση στην εκτέλεση προϋπολογισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ. Ο τρίτος λόγος είναι τα έσοδα από τον τουρισμό. Όλα αυτά γίνονται παρά τις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις, τις αυξήσεις των διεθνών τιμών σε εμπορεύματα και καύσιμα. Κάναμε μεταρρυθμίσεις, παρά τις κρίσεις και έχουμε σήμερα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που τον διαθέτουμε στους πολίτες με σύνεση».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι το νέο Fuel Pass θα είναι ενισχυμένο και η επιδότηση στη βενζίνη θα ανέρχεται στα 80 ευρώ. 

Ξεχωριστή παρέμβαση θα γίνει για τους αγρότες με επίσπευση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο.

Ανακοινώνοντας τις βασικές γραμμές της νέας δέσμης μέτρων του εθνικού σχεδίου στήριξης για τα καύσιμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε το «Fuel Pass 2» θα αφορά τρεις μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς, ενώ θα υπάρξει κάνουμε και μια ξεχωριστή παρέμβαση για αγρότες, καθώς επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται η επιδότηση του Fuel Pass. Η ενίσχυση στην κατανάλωση βενζίνης ανεβαίνει στα 80 ευρώ για πληρωμή στην αντλία. Για μοτοσυκλέτες στα 60 ευρώ. Ενώ στα νησιά η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ, αντί 55 ως σήμερα και για τα δίτροχα στα 70 ευρώ.

Με την παρέμβαση, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, απομειώνονται οι αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά του ευρώ.

Ακόμα, επεκτείνεται η κρατική επιδότηση στο ντίζελ.

Τα μέτρα κοστολογούνται σε 375 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές επιδοτήσεις μόνο για τα καύσιμα είναι 580 εκατομμύρια ευρώ. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Μόνο το 25% των προσφυγών δικαιώνεται

Μόνο το 25% των προσφυγών φορολογουμένων προς την ΑΑΔΕ δικαιώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, από την επεξεργασία των στοιχείων ...

Φόρτωση άρθρων...