Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα – Πού θα επιβληθεί, πόσο θα κοστίσει

Οικονομία

Η Oxford Economics είναι σαφής: θεωρεί πολύ πιθανή, πλέον, την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο φέτος τον χειμώνα, τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια.

Έτσι, Γερμανία, Ιταλία και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις αερίου, με αποτέλεσμα ο οίκος αναλύσεων να προαναγγέλλει σημαντικές υποβαθμίσεις στις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, η Ρωσία προμήθευε την Ευρώπη με 70% λιγότερο φυσικό αέριο σε σχέση με πέρυσι, μέσω των τριών βασικών αγωγών. Βάσει αυτού, η Oxford Economics επισημαίνει πως υπάρχουν κίνδυνοι για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ροών.

Αντίστοιχα, στις αρχές Ιουλίου, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ε.Ε. έχουν γεμίσει στο 60%, με τους αναλυτές να εξηγούν ότι χωρίς τις ρωσικές προμήθειες, αρκετές χώρες-μέλη θα δυσκολευτούν να φτάσουν στο 80% έως τον Νοέμβριο, όπως απαιτεί η Ε.Ε.

Οι δεσμεύσεις για διμερή βοήθεια στις προμήθειες φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών-μελών δεν αντιμετωπίζουν τις επερχόμενες ελλείψεις, σημειώνει η Oxford Economics.

 

Έπειτα από όλα, θεωρεί πως η επιβολή δελτίου είναι πολύ πιθανή, με τις παραπάνω χώρες να βρίσκονται στην κορυφή ανάμεσα σε εκείνες που εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο για το ρεύμα και τη θέρμανση, καθώς και για να λειτουργήσουν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τους.

Στα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης του φυσικού αερίου, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στην προμήθεια των νοικοκυριών, με το μεγαλύτερο βάρος να περνά στη βιομηχανία.

Επίσης, η Oxford Economics σημειώνει ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση και η διάρκεια των ελλείψεων φυσικού αερίου, με δεδομένους τους πολλούς παράγοντες που επιδρούν.

Τέλος, η Oxford Economics τονίζει πως εάν επαληθευτούν πλήρως οι προβλέψεις της για το φυσικό αέριο, ο πληθωρισμός θα ανέβει υψηλότερα, ενώ η ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλότερη.

Ο οίκος διαβεβαιώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα κάνει και νέες εκτιμήσεις. Και η Ευρώπη ευελπιστεί πως θα είναι περισσότερο ευοίωνες…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ανατροπές στα επιδόματα – Ποια θα «κουρευτούν» και ποια θα αυξηθούν

Ανατροπές έρχονται στα επιδόματα που χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ. Με «φόντο» τον νέο ενιαίο κανονισμό που θα καθορίσει τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του Φορέα, όπως όλα δείχνουν κάποια από ...

Φόρτωση άρθρων...