Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Ε.Ε.: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό αέριο οι υπουργοί Ενέργειας – Το «μπαλάκι» στην Κομισιόν

Οικονομία

Δεν κατάφεραν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο και εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει σχετικές αποφάσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης από τις Βρυξέλλες ένα προσχέδιο προτάσεων για την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές, πλην του φυσικού αερίου. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε την εργασίας μας σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών.

«Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα ρηξικέλευθες προτάσεις για μια πρωτοφανή κατάσταση», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανέφερε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός του τραπεζιού της συζήτησης».

«Εξετάζουμε όμως και άλλους τρόπους να μειώσουμε τις τιμές, είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον ρωσικό εφοδιασμό με εναλλακτικές προμήθειες από αξιόπιστους εταίρους, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούμε, να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους», ανέφερε η Κάντρι Σίμσον.

Παράλληλα, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η Μόσχα να κόψει τελείως τις προμήθειες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Κάποιες χώρες αντέδρασαν στην πρόταση για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο λόγω των ανησυχιών για τα αντίποινα από τη Μόσχα, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές. 

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει στο πλήρες πάγωμα των ροών του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Με φόντο τις ανησυχίες αυτές, οι υπουργοί κατέληξαν ότι «χρειάζεται περαιτέρω δουλειά» για να δρομολογηθεί ένα τέτοιο μέτρο.

Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας 

Οι υπουργοί ζήτησαν από τις Κομισιόν να καταλήξει και σε έκτακτα μέτρα για την παροχή ρευστότητας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τους κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά.

Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι σε θέση να προσφέρει ρευστότητα σε εταιρείες ενέργειας.

«Σε αυτό το τρέχον, πολύ ασταθές περιβάλλον, είναι σημαντικό να τεθούν σε εφαρμογή δημοσιονομικά μέτρα για την παροχή ρευστότητας σε υγιείς επιχειρήσεις της αγοράς ενέργειας,  ιδίως σε εταιρείες κοινής ωφέλειας», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα στην Πράγα.

«Όσον αφορά την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ρευστότητα στις τράπεζες, όχι σε εταιρείες ενέργειας», πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...