Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Δεν τα βρήκαν οι υπουργοί Ενέργειας για τη μείωση των τιμών της ενέργειας - Έκτακτο Συμβούλιο τον Νοέμβριο

Άκαρπη απέβη και η νέα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τιμές της ενέργειας.

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιοζεφ Σικέλα, ανακοίνωσε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Νοεμβρίου, για την υιοθέτηση των μέτρων που θα μειώσουν τις τιμές της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο Γιοζέφ Σικέλα, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων που θα ρίξουν τις τιμές της ενέργειας και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τις εξειδικεύσει.

Ειδικότερα, ο Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε ότι «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου - είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», αμέσως μετά την περίοδο του καλοκαιριού.

Ακόμα, οι υπουργοί Ενέργειας στηρίζουν ευρέως την εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιορίσει την υπερβολική αστάθεια των τιμών, είπε ο Τσέχος υπουργός. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF. 

«Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό, θα συνεχίσουμε να μπορούμε να λαμβάνουμε από τις αγορές το αέριο που έχουμε ανάγκη», τόνισε ο Γιόζεφ Σικέλα και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί καλωσόρισαν τα μέτρα αλληλεγγύης, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν φυσικό αέριο, ακόμα και χωρίς τη σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ τους.

«Είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση με τους Υπουργούς Ενέργειας για το πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και πρόσθεσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε έχει σειρά σημαντικών στοιχείων πάνω στο οποίο «θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να υιοθετηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας».

Τι είπε ο Σκρέκας για το φυσικό αέριο

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στο θέμα του φυσικού αερίου.

«Θα χτίσουμε πάνω στα σημαντικά θεμέλια της συμφωνίας των αρχηγών κρατών» και «θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

«Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί κρατών έθεσαν τα θεμέλια μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά και θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τώρα ένα σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στη φάση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην επείγουσα ανάγκη να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα των ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η τελική συμφωνία περιλαμβάνει δύο πτυχές των ελληνικών προτάσεων», προσέθεσε ο Έλληνας υπουργός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...