Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

Deutsche Bank: Επιλέγει ελληνικές τράπεζες λόγω Ταμείου Ανάκαμψης - Κλειδί τα έργα υποδομής

Στην πρώτη θέση των επενδυτικών επιλογών στην Νότια Ευρώπη είναι για την Deutsche Bank οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H γερμανική τράπεζα αξιολογεί τους παράγοντες που επηρεάζουν κάθε χώρα ξεχωριστά στη Νότια Ευρώπη από το πλαίσιο του μέσου «Next Generation EU» (NGEU) και του κυριότερου εργαλείου του που είναι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επωφελείται περισσότερο όσον αφορά την οικονομική ώθηση που μεταφράζεται σε αύξηση του δανεισμού.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι η ώθηση στην αύξηση του δανεισμού θα πρέπει να είναι σημαντικός παράγοντας στην επιλογή συγκεκριμένων τραπεζών και βλέπουμε τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να επωφεληθούν περισσότερο, ενώ η Banco BPM, η Sabadell ή η BCP αποτελούν επίσης καλές επιλογές», εξηγεί η Deutsche Bank.
«Κατά συνέπεια, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες – Alpha bank, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς – θα είναι τα ονόματα που θα έπρεπε να επιλέξουμε, καθώς συμμορφώνονται τόσο με την πορεία της χώρας, όσο και στα πλεονεκτήματα του κλάδου», τονίζει η γερμανική τράπεζα.

Έτσι, δίνει σύσταση Buy και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τιμή-στόχο για την Alpha Bank στο 1,58 ευρώ, για την Πειραιώς στα 2,97 ευρώ, για την Eurobank στο 1,5 ευρώ και για την Εθνική στα 5,97 ευρώ.

Η Ελλάδα πιθανότατα θα ξεπεράσει κατά πολύ την αύξηση των δανείων στην υπόλοιπη Ευρώπη

Μετά τον σημαντικό αντίκτυπο που είχε στις οικονομίες η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση (GFC), η κρίση του Covid οδήγησε την Ε.Ε. να δρομολογήσει μια ισχυρή πρωτοβουλία για την τόνωση της ανάκαμψης, η οποία, παρά τον γενικό της σκοπό, σχεδιάστηκε για να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις περιφερειακές χώρες.
Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την έναρξη του Ταμείου, ο κίνδυνος τώρα είναι ότι οι χώρες μπορεί να μην είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση της οικονομίας από τα υψηλότερα επιτόκια, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των κεφαλαίων στις περισσότερες χώρες (ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία).
Παρακολούθηση του κρατικού κινδύνου: μια ιστορία ανισορροπίας και ανθεκτικότητας
Μετά από μερικά χρόνια σχετικής ηρεμίας, ο κρατικός κίνδυνος αρχίζει να φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει και πάλι αρνητικός παράγοντας, με πιθανές παρενέργειες στις περιφερειακές τράπεζες.

Συνολικά, η Deutsche Bank αναμένουμε ότι οι τάσεις θα παραμείνουν σταθερές, με μια πιθανή ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού σε ορισμένες από τις χώρες να αποτελεί περισσότερο απειλή με τη μορφή οικονομικής επιβράδυνσης παρά αντίκτυπο στους τραπεζικούς ισολογισμούς ή στο κεφάλαιο λόγω της άμεσης έκθεσης σε κρατικούς οργανισμούς.

Τα spreads των κρατικών ομολόγων είναι ανθεκτικά, εξακολουθούν να υποστηρίζονται από το πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ

Αν και για αρκετά χρόνια τα spreads των κρατικών ομολόγων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης αντανακλούσαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι οικονομίες τους (ιδίως στην Ελλάδα, αλλά και αλλού), η αποκατεστημένη σταθερότητά τους αντανακλάται σε περιορισμένο spread έναντι του bund, πράγμα που σημαίνει ότι η αντίληψη του κινδύνου είναι σαφώς στρεβλωμένη προς τα κάτω.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πρόσφατα κάποιες πιέσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των ανησυχιών για τις οικονομίες.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διατηρήσει τα χαμηλότερα spreads έναντι του bund, αλλά η Ελλάδα έχει καλύτερη έλξη από άλλες χώρες τελευταία, βοηθούμενη από τις καλές οικονομικές εξελίξεις και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις των προοπτικών (αν και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα).

Το μεγαλύτερο μέρος των καλών επιδόσεων στα περιφερειακά κράτη προέρχεται από τις οικονομικές βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν, οι οποίες μεταφράζονται επίσης σε υγιέστερες οικονομίες και αναβαθμισμένους τραπεζικούς τομείς.

Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε επίσης ότι το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ (PEPP) έχει συμβάλει στη διατήρηση των spreads σε χαμηλά επίπεδα και, παρόλο που οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων διακόπηκαν πριν από ένα χρόνο, η επανεπένδυση των πληρωμών κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν και αγοράζονται στο πλαίσιο του PEPP θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, επιτρέποντας ακόμη κάποια περαιτέρω στήριξη.

Εφόσον οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σχετικά σταθερές (με την ανάπτυξη να αναμένεται ακόμη υψηλότερη από ό,τι στην Ευρωζώνη, ιδίως στην Πορτογαλία και την Ελλάδα), η Deutsche Bank βλέπει τους κύριους κινδύνους να προέρχονται από μια υπερβολικά αρνητική επίδραση των επιτοκίων λόγω των "γερακίστικων" νομισματικών πολιτικών λόγω των δυσκολιών στον έλεγχο των επιπέδων του πληθωρισμού και από τις αυξανόμενες απαιτήσεις από την Ευρώπη για τον έλεγχο των δημόσιων ελλειμμάτων μετά το περιθώριο που δόθηκε για την καταπολέμηση των συνεπειών του COVID και του πολέμου στην Ουκρανία.
Η επανεξισορρόπηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα

Με βάση τα παραπάνω, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, μετά τις καταστροφικές συνέπειες από το GFC, οι περισσότερες από αυτές τις οικονομίες (ιδίως η Ελλάδα) διατήρησαν τον λόγο χρέους προς το ΑΕΠ τους πολύ υψηλότερο από το στοχευμένο από την Ε.Ε. επίπεδο του 60% - σε ένα μέσο όρο περίπου 84% στο τέλος του 2022.

Αν και τελευταία παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, από την άλλη πλευρά, έχουν σημειώσει και πάλι κάποια επιδείνωση, δεδομένης της έλλειψης σημαντικού ελέγχου των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων λόγω των επιπτώσεων του COVID στις οικονομίες τους.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ενιαίο πιστοποιητικό για φόρους και εισφορές από 30 Σεπτεμβρίου - Πώς θα εκδίδεται

Τέλος στις χωριστές ενημερότητες από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία βάζει το νέο σούπερ πιστοποιητικό που θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και σε χρόνο - εξπρές για τα φυσικά πρόσωπα...

Φόρτωση άρθρων...