Τρίτη
06 Δεκεμβρίου 2022

Δίπλωμα οδήγησης στο κινητό: Πώς θα αφαιρείται από την Τροχαία;

Στο κινητό μας τηλέφωνο περνάει σε λίγες μέρες το δίπλωμα οδήγησης, το οποίο θα αποθηκεύεται σε ειδική εφαρμογή και θα «αφαιρείται» από αυτή σε περίπτωση τροχονομικής παράβασης.

Μία νέα πραγματικότητα ξημερώνει από τις 27 Ιουλίου για τους οδηγούς της χώρα μας, καθώς θα μπορούν να έχουν τόσο την αστυνομική ταυτότητα, όσο και το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή, στο κινητό τους τηλέφωνο.

Σχετικά με το δίπλωμα οδήγησης, η όλη διαδικασία ψηφιοποίησής του θα είναι ιδιαίτερα απλή, δεδομένου ότι το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να «κατεβάσουν» την εφαρμογή «Gov.gr Wallet», μέσω του Google Play ή του App Store.

Το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα προσφέρει σημαντική διευκόλυνση τόσο στους οδηγούς, οι οποίοι θα απαλλαχθούν από το άγχος του να ξεχάσουν κάπου ή να χάσουν το δίπλωμα στην έντυπη μορφή του, όσο και στους άνδρες της Τροχαίας, καθώς σε τυχόν έλεγχο, αυτός θα γίνεται πιο γρήγορα και έγκυρα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει επισημάνει ότι η χρήση του Gov.gr Wallet θα είναι τόσο εύκολη όσο ήταν και αυτή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

 

Πώς θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης;

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το ψηφιακό πορτοφόλι θα λειτουργούσε από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά τα εγκαίνιά του πήραν παράταση, καθώς – μεταξύ άλλων- δεν είχε προβλεφθεί το πώς θα γίνεται η αφαίρεσή του στην περίπτωση που κάποιος οδηγός υποπέσει σε τροχονομική παράβαση.

Πρόκειται, ωστόσο, για έναν «σκόπελο» που έχει ξεπεραστεί, με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει καταλήξει στον τρόπο αφαίρεσης της άδειας οδήγησης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε περίπτωση που ο οδηγός υποπέσει σε παράβαση η οποία επισύρει ποινή αφαίρεσης της άδειας οδήγησης, το δίπλωμα θα «αφαιρείται» αυτόματα, με ηλεκτρονικό τρόπο, από το ψηφιακό πορτοφόλι.

Αυτό σημαίνει ότι σε τυχόν έλεγχο, οι άνδρες της Τροχαίας, ζητώντας απλά την επίδειξη του ψηφιακού πορτοφολιού, θα μπορούν να εξακριβώσουν άμεσα αν ο εκάστοτε οδηγός βρίσκεται νόμιμα πίσω από το τιμόνι ή οδηγεί ενώ το δίπλωμά του έχει αφαιρεθεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης (όπως και η ταυτότητα) θα φέρει και κωδικό QR, όπως συνέβαινε και με τα πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας και εμβολιασμού κατά της Covid-19 στο Covid Free GR Wallet.

Επομένως, ο έλεγχος της εγκυρότητας του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης, όπως και η εξακρίβωση της ισχύος του διπλώματος, είναι πολύ πιθανό να γίνεται με ένα απλό «σκανάρισμα» του QR Code.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η αποθήκευση του διπλώματος οδήγησης και της αστυνομικής ταυτότητας μπορεί να πραγματοποιείται μόνο σε ένα smartphone.

Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί να επιδεικνύει το παραδοσιακό δίπλωμα – σε χάρτινη ή πλαστική μορφή – το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εurogroup: Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η ιστορική απόφαση για ελάφρυνση χρέους 6 δισ. ευρώ

Μετά από 3 Μνημόνια…. και μισό (με μισούς ελέγχους και δόσεις ανά εξάμηνο αντί για τρίμηνο) και τώρα τι; Χωρίς πια τρόικα, κουαρτέτο ή θεσμούς, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα, milest...

Φόρτωση άρθρων...