Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,2% φέτος και 1,8% το 2023 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

Η επιβράδυνση της Ανάπτυξης το 2023 αναμένεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο περαιτέρω εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τη γερμανική και την ιταλική οικονομία να εισέρχονται σε ύφεση.

Με βάση την εκτίμηση του Ταμείου η ανάπτυξη της Ελλάδας θα συνεχίσει με χαμηλούς ρυθμούς στην αρχή του επόμενου έτους μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όπου το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7,4%. 

Παράλληλα, το ΔΝΤ παραμένει απαισιόδοξο σε μεσοπρόθεσμη βάση για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας ότι πέντε χρόνια αργότερα,  το 2027, η ανάπτυξη θα έχει υποχωρήσει στο 1,4%. 

Οι σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ είναι σημαντικά αναθεωρημένες από την προηγούμενη έκθεση οικονομικών προοπτικών (World Economic Outlook) του Απριλίου, όπου προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,5% για φέτος και 2,6% για το 2023.

Το Ταμείο έχει προσαρμόσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη που είχε κάνει τον Απρίλιο στα νέα δεδομένα που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία, γενικότερα για την Ευρωζώνη η οποία αποτελεί το στενό οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή το Ταμείο προχωρά σε αρνητική αναθεώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, εξαιτίας του «ράλι» τιμών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αυξηθεί φέτος κατά 9,2%, ενώ του χρόνου θα «χαμηλώσει» στο 3,2%.  Στην προ εξαμήνου εκτίμησή του το ΔΝΤ προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί φέτος στην Ελλάδα κοντά στο 4,5% στην Ελλάδα.

Για το 2023 το Ταμείο «έβλεπε» τον πληθωρισμό να υποχωρεί ραγδαία στο 1,3%. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα «κάτσει» στο 9,1% φέτος, ενώ του χρόνου θα κινηθεί κοντά στο 3,1%. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο 9μηνο στο 10,1%, ενώ δεν προβλέπεται κάποια αποκλιμάκωση μέχρι το τέλος του έτους.

Σε πτώση η ανεργία

Στο μέτωπο της ανεργίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα «πέσει» από το 15% το 2021 σε 12,6% φέτος και 12,2% το 2023. Πριν, εκτιμούσε ότι θα διαμορφωνόταν στο 12,9% φέτος και 12,4% το 2023. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ανεργία της τάξης του 12,9% για φέτος και 12,6% για την επόμενη χρονιά.

Επίσης, το Ταμείο αποτυπώνει το ότι θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το 2023, φτάνοντας στο 6,3% του ΑΕΠ το 2023, από 6,7% το 2022.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ αναθεώρησε, για μία ακόμη φορά εφέτος, προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,7% από 2,9% που εκτιμούσε τον Ιούλιο, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή του για εφέτος στο 3,2%.

Η αναθεώρηση των προοπτικών είναι μεγάλη για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το 2023 από 3,1% εφέτος, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και η ιταλική κατά 0,2%.

Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αποφύγει τελικά την ύφεση και θα σημειώσει μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2023. Για την κινεζική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 4,4%, υψηλότερη σε σχέση με το 3,2% φέτος αλλά πολύ χαμηλότερη από το 8,1% που κατέγραψε το 2021.

Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών προκαλείται από την κρίση του κόστους διαβίωσης, σημειώνει το Ταμείο, λόγω των συνεχών και διευρυνόμενων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ τονίζει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την οικονομική πολιτική.

Για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% εφέτος για να υποχωρήσει στο 5,7% το 2023, ενώ τονίζεται ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν θα είναι προσωρινή και ότι ο χειμώνας του 2023 μπορεί να είναι ακόμη δυσκολότερος από τον εφετινό.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μείνουν προσηλωμένες στον στόχο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ακόμη και αν διατρέχουν τον κίνδυνο μίας μεγαλύτερης από ό,τι θα χρειαζόταν νομισματικής σύσφιξης, σημειώνει η έκθεση.

Για τη δημοσιονομική πολιτική, το Ταμείο αναφέρει ότι θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού και ότι δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και σπανίως είναι αποτελεσματικά.

Αντίθετα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να εστιάσει στην προστασία των ευάλωτων ομάδων με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα και να βοηθά με επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και στη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr