Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

ΔΥΠΑ: Κοινωνικός τουρισμός για 50.000 συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Με τις αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού εργαζομένων και ανέργων να έχουν ξεπεράσει τις 550.000 και τη διαλογή να γίνεται με μοριοδότηση, που σημαίνει ότι 250.000 θα μείνουν εκτός, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη ανοίγει η πύλη στη ΔΥΠΑ για την υποβολή αιτήσεων από συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 50.000 εισιτήρια διακοπών.

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων-ωφελουμένων ορίζεται από μία έως έξι διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:

  • Των νήσων Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του Νομού Εβρου, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις.
  • Της νήσου Σάμου και των δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.
  • Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού καλύπτει διαμονή, ακτοπλοϊκή μετάβαση και επιστροφή.

Το ποσό της επιταγής είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Το ποσό της επιταγής καλύπτει το 50% της τιμής της οικονομικής θέσης και αυξάνεται στο 60% σε περίπτωση ΑμεΑ.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση, αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα των δύο επόμενων περιόδων, εξαιρέσει των δικαιούχων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω ή των δικαιούχων που δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.

Πώς θα μοριοδοτηθούν οι 550.000

Τα κριτήρια μοριοδότησης ώστε να ικανοποιηθεί ο αριθμός των αιτήσεων που μπορούν να εξυπηρετηθούν έχουν ως εξής:

  • Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια
  • Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια
  • Αριθμός ανήλικων τέκνων (ηλικίας έως 18 ετών): 15 μόρια για κάθε τέκνο
  • Ύψος οικογενειακού εισοδήματος (με 3 κλίμακες μοριοδότησης):
  1. έως 10.000,99 ευρώ: 30 μόρια,
  2. από 10.001,00 έως 20.000,99 ευρώ: 20 μόρια και
  3. από 20.001,00 έως 30.000,00 ευρώ: 10 μόρια.

Για το κριτήριο του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος φορολογικού έτους. Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες, θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους βάσει της σχετικής φορολογικής δήλωσης.

Στις περιπτώσεις που απαιτήθηκε η επισύναψη δικαιολογητικών από τους συμμετέχοντες, οι υπηρεσίες ελέγχουν τα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται στην αίτηση και με ευθύνη των προϊσταμένων ενημερώνουν τα αντίστοιχα πεδία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος. Κατά τη διαδικασία ελέγχου αποκλείονται από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αιτούντες που:

  1. Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.
  2. Δεν αποδεικνύεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, επειδή δεν έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και δεν έχουν συμπληρώσει ορθά όλα τα απαιτούμενα πεδία της αίτησης.
  3. Δεν προκύπτει ταύτιση του περιεχομένου της αιτήσεώς τους με τα αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα στοιχεία/ τα δικαιολογητικά συμμετοχής.

Η επιλογή ενός δικαιούχου συνεπάγεται την επιλογή των ωφελούμενων μελών του -εφόσον αποδεδειγμένα πληρούν τις προϋποθέσεις- της παραγράφου Α.2. και την έκδοση Επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού, μέσω των οποίων θα γίνει η επιδότηση. Τα μοριοδοτούμενα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων είναι τα εξής:

Ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του φορολογικού έτους 2022 ή, σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση έτους 2022 σύμφωνα με τις προθεσμίες της ΑΑΔΕ, του φορολογικού έτους 2021.

Ανήλικα είναι όλα τα τέκνα της οικογένειας που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Κρίσιμος χρόνος της συνδρομής της ιδιότητας ΑμεΑ και της μονογονεϊκότητας είναι η ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων.

Επιλεγόμενοι από τη διαδικασία της μοριοδότησης είναι εκείνοι οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τη μέγιστη βαθμολογία, μέχρι της πληρώσεως του αριθμού των 300.000 αθροιστικά με τους ωφελουμένους τους. Υπέρβαση του ορίου αυτού είναι δυνατή προκειμένου να συμπεριληφθούν όλοι οι ωφελούμενοι του τελευταίου επιλεγόμενου δικαιούχου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του – Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο και πώς υπολογίζεται

Αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις θα βρεθεί όποιος εργοδότης δεν καταβάλλει μέχρι την Μ. Τετάρτη το Δώρο Πάσχα. Φέτος μάλιστα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον...

Φόρτωση άρθρων...